• EN AT

Sitemap (Site Haritası) Nedir?

Oluşturmuş olduğunuz İnternet adresiniz de yayınlamış olduğunuz içeriklere ait olan bağlantıların tutulduğu xml uzantılı bir dosyadır.
Günümüz koşulların da yapılan her web sitensinde bulunması gereken bir SEO kriteridir site haritası. Site haritaları sitenizde herhangi bir şekilde bulamayacağınız sayfaları Google’a bildirip aratmanın bir yoludur. En basit oluşan ifade ile, xml uzantılı site haritası internet sayfanızda bulunan içeriklerin bir listesidir.
Sitemap, google bot vb gibi siteye gelen yapıların, siteyi daha iyi tanıtma ve indexlenebilmesi için sitede ki botlara yol gösteren dosyadır. Sitemap Türkçe’de ise site haritası anlamına gelir.
Aynı zaman sitenizin arama motorlarında ki indexlenme hızındaki artışı ve ya azalmayı sitemap belirler. Siteye ziyaret eden Google botlar sitemap dosyasının oluşumu sayesinde, hangi kategorinin, hangi sayfanın ne sıklıkla girildiği, en son ne zaman güncellenmiş olduğu ve hangi sayfanın kullanıcılar için ne kadar önemli olduğu konusunda tespitler yapar.

Site Haritası Oluşturma ?

Öncelikle sitenizde bulunan sayfalarının hangisini Google tarafından taratacağınıza karar verin ve sitenizde bulunan her sayfanın her zaman aynı olan standart sürümünü belirleyin. Sitenizde kullanmak üzere olucak bir site haritası şekline karar veriniz. Site haritanızı kendiniz de oluşturabilir ve ya site haritanızın kendi kendine oluşması için bir çok çeşidi olan üçüncü taraf araçlardan birini seçebilirsiniz. Bu seçim ve biçiminizi oluşturduktan sonra Search Console olan Site haritalarını test etmeye yarayan arama uzantısını kullanarak site haritanızı test ediniz.
Test edilme işleminden sonra site haritanıza robot.txt dosya uzantısı olan dosyayı ekleyip Serach Console’a gönderme işlemi yaparak site haritanızı Google üzerinden kullanıcılar tarafından kullanılabilmesini sağlayın

.

Site Haritasının Faydaları

Sitemap dosyası olan bir web sitesi, normal bir siteye oranla daha hızlı arama hiti alır. İndexlenirken daha ayrınıtılı bir şekilde indexlenir. Google bot site ulaşması durumunda xlm uzantılı sitemap dosyasından sitenizin bağlantıları hakkında detaylı bir şekilde araştırma yapar.
Sitemap kullanmanızın yararı siteniz hem göz önünde hem de index hızında göz ardı edilmeyecek kadar hızlanmalar meydana gelmiş olacaktır.

Site Haritası Şekilleri

Google tarafından da desteklenen site haritası şekillerini de kullanabiliriz. Bütün biçimlerde tek bir site haritasının kapladığı alan boyutu 50 MB bu boyut sıkıştırılmadığı olarak kabul edilebilir ve en fazla 50.000 URL içerme olanağı vardır. Elinizde bu boyuttan daha büyük bir dosyanız ve ya daha fazla URL’niz var ise oluşturduğunuz listenizi birden fazla bölmelere ayırmanız gerekecektir. Kendi isteğinize bağlı olarak, bir site haritası dizini dosyasını bir başka değişle bir site haritası listesine işaret eden dosya oluşturup o tek dizin olan dosyayı Google’a gönderebilirsiniz. Bu arada Google’a birden daha çok site haritası için oluşturulan dosya gönderme imkanınız bulunmaktadır.

Genel Site Haritası Kuralları

-Sitenizde tutarlı bir şekilde tam yazılmış URL kullanın.
-Google URL bağlantılarınızı listelediğiniz şekilde tarar.
-URL bağlantılarınızı otorum için oluşturduğunuz kimliklere dahil etmeyin. Böylelikle bağlantıların yinelenerek taranması daha az olur.
-Siteniz de her dil için bir URL’nin çevrilmiş sürümlerini belirtin.
-Site haritanızda bulunan dosyaların UTF-8 olarak kodlanması gerekir.
-Büyük site haritalarınızda bölmeler oluşturup küçük site haritaları elde edin böyle site haritanızın arama motorlarında ki ani yüklenmleri önlemiş olursunuz.
-Site haritanız 50.000’den fazla URL içeremez.
-Bir tek site haritası dizin dosyanızı oluşturarak Google’a gönderin
-Kontrol yöntemleriyle sitenizin hem www ile hem de www olmadan çalışmasını kontrol edin ve Google bildirin.
-Site haritanızın optimizasyonu  için  size yardımcı olacak SEO desteği alın.

Google’a Sitemap Eklemek

Google’internet adresininzdeki site haritasını göstermek amacıyla öncelikle kendi gmail hesabınızın olması gerekir.
Tarayıcıdan giriş yaptıktan sonra Google anasayfasına yönlendirileceksiniz. Sayfa sizi Google Site Yöneticisi Araçları’na yönlendirecektir.
sayfa  siteniz gözükmüyor ise “site ekleyin” sekmesine tıklayıp sitenizi ekleyin. Sitenizi ekledikten sonra alt menünün ilk sırasında yer alan Site haritaları için yapılmış kategoriye tıklayın. Karşınıza gelecek “bir site haritası gönderin” sekmesine tıklayarak xml uzantılı sitemap dosyanızı tanıtın ardından dosya eklendikten sonra aşağıda “onaylandı” ya da “onaylanmadı” sonucunu alacaksınız.  Eğer işleminiz onaylandıysa işlem bu kadar Google’a site haritanız eklenmiştir ama onaylanmadı yazısı ile karşılaştıysanız yaptığınız işlemleri bir kere daha kontrol edip bir daha deneyiniz.

 

3896 okunma
Kerem A.soy

4 yıldır Dijital Pazarlama ve içerik Editörü olarak 1 SEO Uzmanı Ajansı bünyesinde çalışmaktayım.

BENZER YAZILAR

SEO Teknikleri

Güncel SEO Teknikleri SEO, arama motorlarında ıralama hedefleyen ve rakiplerini geride bırakmak i teyen her web ite inin ihtiyaç duyduğu bir çalışmadır Web itenizin arama motorları...

Organik Hit Kazanma Teknikleri

Organik Hit Nedir Organik hit, internet adre ine kendi arzu uyla ve doğal olarak gelen ziyaretçi ayı ıdırDoğal ziyaretçi,doğal hit gibi i imlerle de anılırBu doğal yollar o yal...

SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?

SEO Uyumlu Makale Yazmak Merhaba 1 SEO Uzmanı Takipçileri Bu Makalemde izlere  SEO Uyumlu Makale Yazmak konu unda bilgiler vereceğiz SEO çalışmalarında en önemli kı ımlardan bir...