• EN AT

WordPress Kalıcı Bağlantı Ayarları Nasıl Yapılır?

WordPress Kalıcı Bağlantılar

WordPress Ayarlari

WordPress’in varsayılan olarak atadığı kalıcı bağlantılar malesef ki hem arama motorları için SEO, hemde ziyaretçiler için kullanıcı dostu olmaktan çok uzak.

Bu sebeple blogunuzu kurduktan sonra ilk yapmanız gerekenlerden bir tanesi de kalıcı bağlantı ayarları değiştirmek olmalıdır.

Blogunuzun kalıcı bağlantı ayarları SEO dostu olduğu zaman, arama motorlarındaki sıralamanızı arttırma için gereken. Özellikle de google URL yapısına ekstra bir ağırlık verir

Bu yazımda sizlere wordpress SEO dostu kalıcı bağlantı ayarları nasıl olmalı ve wordpress SEO dostu kalıcı bağlantı ayarları nasıl yapılır detalı anlatacağım 1seo uzmanı takipcileri sizlere makalemizi yazmaya başlıyoruz

WordPress içerisinde admin panelinde, ayarlar kısmının içerisinde bulunan kalıcı bağlantılar kısmında aşağıdaki gördüğünüz gibi bir tablo çıkmaktadır. WordPress kalıcı bağlantı ayarları için birden fazla seçenek sunulmaktadır. Bunların ne işe yaradığını, nasıl kullanılması gerektiğini ve nasıl kullanmamız gerektiğini anlatacağım…

En üstte varsayılan kısmı görünüyor. Bu kısımda WordPress kalıcı bağlantı ayarları ile ilgili standart veri belirtilmiştir. Site adı, sayfa ve sayfa numarası olarak adlandırılıyor. Bu alan sistemin belirlemiş olduğu sayfa mantığıdır. Her sayfa için ayrı bir numara oluşturmakta ve her sorguda numaralara göre sayfa çıkarmaktadır.

Gün ve isim kısmında yıl, ay ve gün olarak tarih seçeneği, bunların arkasında ise yazınızın adı yazmaktadır. Genelikle büyük arşivleme sistemlerine sahip olan web sitelerince kullanılması için tasarlanmıştır ve çoğunlukla kullanılmamaktadır.
Ay ve isim kısmında ay, yıl ve yazı ismi kullanılıyor. Wp kalıcı bağlantı ayarı seçimini aylık arşivleme sistemlerine sahip olan web siteleri kullanmaktadır.

Sayısal alanında bağlantılar bir kategoriyi hedefler ve yazılarınıza sayı vermektedir. Bu seçenek genellikle kullanılmaz çünkü kimsenin sayfalarına sayı vereceğini düşünmüyorum.

Yazı ismi sırasında ise her yazınız için ayrı isim oluşturur. Fark ettiyseniz hiçbirinde dosya uzantısı, kategori ve yazılardan bahsetmiyor. Bunun için ise dosyalarımıza özel yapı verebileceğimiz alan görünüyor.

SEO uyumlu WordPress kalıcı bağlantı ayalarına sahip olmak ve hem yazılarımızı hemde içerikleri istenilen türe göre oturtmada çok büyük bir fayda sağlıyor…

Bu alanda kullanılmasını tavsiye ettiğim uzantı hakkında bilgi verecek ve genelde kullanılan kalıcı bağlantı ayarları ile ilgili açıklama yapacağım.
Kod:
%postname%.html
Bu örnekte genellikle bu sistemde kullanılan, SEO bakımından önceden sıkça tercih ettiğim bağlantı türüdür. Postname gönderi adını, html ise dosya uzantısını ifade ediyor.

Kod:
%postname%/
Bu yeni nesil kodu tüm bloglarımda ve sitelerde kullanıyorum. Şimdiki nesil (2017-2018) bunu gerektiriyor (Sonunda slash “/” kullanabilir yada kullanmayabilirsiniz, tercih meselesi)

Kod:
%category%/%postname%/
Kategori ve kategoriye bağlı yazıyı çekmek için kullanılmaktadır. Farklı web sitelerinde bu uzantı sistemi de kullanılıyor. WordPress kalıcı bağlantı sorunu ile karşılaşılsa da bu yöntem çok kişi tarafından seçiliyor.

Kod:
%category%/%postname%.html
Üstteki sistem ise WordPress kalıcı bağlantı ayarlarını çözümlüyor. Kategori ve yazı çağırmak için kullanılan çözümlenmiş bir kalıcı bağlantı ayarıdır…

Ben kendi sitemde 1nci seçeneği yani “%postname%.html” kullanıyorum. WordPress php tabanlı CMS yazılımdır, kabulümdür. Diyeceksiniz ki neden .php yazmıyoruz o zaman? Güzel bir soru oluyor ve cevabı hemen veriyorum. Index dosyalarında php kodları kesinlikle gözükmez ve tamamen sorguların cevapları gelir. Bu yüzden yazı sayfamızda html dosya uzantısı kalırsa hem arama motorlarına kolaylık sağlamış oluruz hem de yazı içeriği ile ilgili net bilgi vermiş oluruz. Çünkü arama motorları yazıya girdiği zaman önce o yazının dilini kontrol eder. Çözmesini beklemeden dosya uzantısını söylüyor ve indeks zamanında hız kazanmış oluyoruz. Tercih edilen ve tavsiye ettiğim kalıcı bağlantı ayarıdır.

Kalıcı Bağlantı Ayarı Nedir?

Kalıcı bağlantı, web sitenizin içeriklerini yayınladığınızda edineceği URL yapısını ayarladığınız özel bir komut ayarı olarak da nitelendirilebilir. Bildiğimiz üzere PHP altyapısına sahip olan sistemlerde ID odaklı olarak URL yapısı benimsenir ve bu durum aslında geçmiş yıllarda herhangi bir kıstas olarak kabul edilmezken günümüz SEO algoritmaları ile birlikte çok daha ön plana çıktı. Kısacası olmazsa olmaz bir hale gelerek web sitesi sahiplerini bu anlamda özenmeye de teşvik etti diyebiliyoruz.
PHP mantığında genellikle (www.1seouzmani.com/?p=20) gibi URL yapıları dikkat çeker ve bu yapıların artık arama motorları hükmünde herhangi bir geçerliliği yoktur. Kalıcı bağlantı ayarları sayesinde bu durumu kontrol altına alabiliyor ve kısa süre içerisinde SEO uyumlu hale getirebiliyoruz.

En İyi WordPress Kalıcı Bağlantı Ayarları
SEO uyumlu URL dediğimiz kavramı hazırlayabilmek için Wordress otomatik olarak entegre bir şekilde gelen ayar paneli sayesinde sizlere birçok farklı seçenek sunduğu gibi bu anlamda fikir sahibi olmanıza da yardımcı oluyor. Wordpresws kalıcı bağlantı ayarlarını yapabilmek için ADMİN panele giriş yaptıktan sonra sol menüden sırası ile (Ayarlar > Kalıcı Bağlantılar) kısmına girerek ayarlamasını yapabileceğiniz panele ulaşabiliyorsunuz. Bu panel içerisinde ilk siteyi kurduğunuzda varsayılan URL yapısı şu şekilde olacaktır. (https://www.1seouzmani.com/?p=123)
Seçenekleri incelediğinizde sizlere birçok farklı URL örneği sunuyor ve bunların içerisinde seçim yaparak kullanmanız sağlanıyor. SEO açısından günümüzde en çok kullanılan URL yapısı ve örneği şu şekilde;
Yazı İsmi – /%postname%/ – www.1seouzmani.com/yazi-ismi/
Yazı İsmi.HTML – /%postname%.html – www.1seouzmani.com/yazi-ismi.html/
şeklinde iki önemli ve SEO açısından en faydalı olarak nitelendirilebilecek URL yapısı söz konusudur. Dilerseniz yukarıda verdiği parametre ayarlarını kalıcı bağlantı ayarları sayfasında “ÖZEL YAPI” alanına yapıştırarak kaydettiğinizde en uygun şekline büründürmüş olacaksınız.
Bir önceki yazımız olan WordPress Kurumsal SEO başlıklı makalemizde wordpress kurumsal seo, wordpress kurumsal seo incelikleri ve wordpress seo eklentileri hakkında bilgiler verilmektedir.

7695 okunma
Kader Öktem

6 yıldır SEO ve içerik Editörü olarak 1 SEO Uzmanı Ajansı bünyesinde çalışmaktayım. Uzmanlık Alanım : Doğal SEO teknikleri ile web sitelerini Google ve diğer arama motorlarında yükselmesi ve ziyaretçilerinin artmasını sağlamaktayım.

BENZER YAZILAR

WordPress SEO Problemi ve Çözümü

WordPre kullanılarak bir internet ite i yapmak hiç de zor değildir fakat ite kurmak ıralamalarda yer alacağınız anlamına gelmezİlk iteyi yaparken SEO uyumlu bir web adre i olma a...

WordPress SMTP Mail Ayarları Nasıl Yapılır ?

Merhaba 1 SEO Uzmanı Takipçileri Bu Makalemde izlere WordPre SMTP Mail Ayarları Na ıl Yapılır izlere yardımcı olmak mah atıyla böle bir makaleye yer vermek i tedim umarım yararlı...

WordPress Google AMP Kurulumu

Merhaba 1 SEO Uzmanı Takipçileri Bu Makalemde izlere Wordpre Google AMP Kurulumu Naıl Yapılır onu anlatacağım Google AMP na ıl Kurulur Web itenin yazılım Tabanı WordPre olan...

           

Yorum Yap

Avatar
Sabri Kuş 11 Ağustos 2018

28. Kalıcı bağlantılarını ben hatalı yaparak, tam 800 adet makalemin indeks almasından sonra, hatanın farkına vardım. Ancak bu linkleri tekrar düzenlemek silmek çok zor. Yani bu anlattığınız konu en önemli konulardan. Yanlış bir bağlantı linki sitenin spam olarak algılanmasına kadar gidebiliyor. Benim linkler/.html olarak gidiyor. Bu nedenle çok zararım oldu. Tüm emeklerim boşa gitti diyebilirim. Sitemin hiti 100 bile olmuyor hem de 3 yıllık site…