• EN AT

E-ticaret Siteleri İçin Seo Çalışması Nasıl Yapılır?

E-ticaret sitelerinin yaptıkları ciro yükselmeye devam ediyor. Dünya çapındaki e-ticaret hacmi son 4 yıl içinde yaklaşık 3 katına çıktı ve 1,6 trilyon dolara yükseldi. Ülkemizdeki e-ticaret hacmi ise yaklaşık 31 milyar dolar oldu. E-ticaretin perakende içindeki payı 4 yıl önce %4 seviyesinde bulunuyordu. Bu pay iki katına çıkarak %8,5 seviyesine geldi. Dolayısıyla e-ticaret sitelerinin toplam ticaret hacmi içindeki payı hızla artıyor ve artmaya devam edeceği öngörülüyor.
E-ticaret sitelerinin maliyet unsuruna bakıldığında ise, mağaza kirası – satış temsilcisi ve diğer mağaza çalışanları gibi maliyetleri barındırmadığı; çok daha düşük maliyetlerle satış yapma imkânı sağlayan mağazalar olduğu anlaşılabiliyor. Bu kısa değerlendirmeler e-ticaret sitesi oluşturan firmaların sektörlerinde büyük rekabet avantajı sağlayacak firmalar haline geldiklerini anlamamıza yetiyor. Zaten internete ve e-ticaret sitelerine yatırım yapan şirketlerin 10 yıllık süre içinde rakiplerine oranla %70 daha fazla büyüdüğünü gösteren istatistikler de bu görüşü destekliyor.

E-ticaret Sitemi Kurdum, Müşteri Bekliyorum!

E-ticaret sitenizi kurduktan sonra hiçbir şey yapmadan müşterilerin gelmesini ve satışların yükselmesini beklerseniz, başarılı bir e-ticaret sitesi haline gelemeyeceğinizi söyleyebiliriz. Özellikle rekabetin yoğun olduğu sektörlerde çok fazla sayıda olan e-ticaret siteleri arasında reel hayata oranla çok daha ciddi bir rekabet bulunuyor. Rakipleriniz e-ticaret sitelerini kurmakla kalmıyorlar, sitelerini arama motoru sonuç sayfalarında(SERP) üst sıralara taşımak için ellerinden geleni yapıyorlar.
E-ticaret sitelerinden alış veriş yapan dünya çapındaki müşteriler, arama motoru sonuç sayfasında kendilerine ilk sayfada (genellikle ilk üç sırada) sunulan sitelere gitmeyi tercih ediyorlar. Dolayısıyla rakiplerinizin önüne geçebilmek ve e-ticaret sitenizin hedeflerine ulaşabilmek için, sitenizi arama sonuç sayfalarında üst sıralara taşıyacak çalışmalar yapmanız gerekiyor. İşte burada SEO (arama motoru optimizasyonu) konusunda uzmanlaşan kişilerden yardım alıyorsunuz. Peki, e-ticaret siteleri için SEO çalışması nasıl yapılıyor?

E-Ticaret Sitesi İçin SEO Çalışması

E-ticaret sitelerinin arama motoru sonuç sayfalarında üst sıralarda yer almalarını ve hedefledikleri müşteri sayısına ulaşmalarını sağlayan çalışmalar oldukça kapsamlı çalışmalar. Bu çalışmaların yaklaşık %30-35’lik bölümünü oluşturan ‘Site İçi SEO (On-page Seo)’ çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgi vermek bile günler sürebilir. Ama e-ticaret siteleri için yapılması gereken SEO çalışmaları hakkındaki kısa bilgiyi aşağıdaki başlıklarda verebiliriz.

1.Anahtar Kelime Analizi
Anahtar kelime analizi tüm SEO çalışmalarının temelini oluşturan aşama olarak gösterilebilir. Bulunduğunuz sektörde sunulan hizmetler ve ürünler hakkında arama motorlarında (özellikle Google’da) yapılan aramaları araştırmak gerekir. Çünkü tespit edeceğiniz anahtar kelimeler müşterilerinizin sattığınız ürünü (yani sizi) aramakta kullanacakları kelimelerdir. Tabi SEO çalışmaları çerçevesinde sitenize yerleştirilen içerik ve diğer sitelerden alacağınız link’lerin yerleştirileceği içerikler bu anahtar kelimeler kullanılarak hazırlanacaktır. Tabi sosyal medya platformları gibi mecralarda da bu anahtar kelimelerden faydalanılacaktır.
Sektöre özel detaylı bir anahtar kelime araştırması ve aranma hacmi analizi, diğer SEO çalışmalarına yön veren, yapılan mesainin başarılı olmasını sağlayan çalışmadır. Anahtar kelimeleri genel kelimeler arasından değil de, sattığınız ürünün spesifik özelliklerini belirten uzun kuyruklu anahtar kelimeler (long tail)arasından seçmelisiniz. Marka ve özellik belirtilen uzun kuyruklu anahtar kelimeler, rakiplerinizin arasından sıyrılmanızı sağlayan kelimeler olacaktır. Örneğin ‘spor ayakkabı’ ya da sadece ‘adidas spor ayakkabı’ anahtar kelimesinin yerine ‘adidas Originals Erkek Spor Ayakkabı’ anahtar kelimesini seçmelisiniz. Google AdWords Keyword Planner gibi araçları kullanan SEO Uzmanı, sektördeki anahtar kelimeler ve aranma hacimleri hakkında ayrıntılı bilgiler edinir ve siteniz için doğru anahtar kelimeleri tespit eder.

2.Ürün Sayfalarınızı Optimize Etmek
Sitenizdeki sayfaları site-içi SEO kriterlerine göre optimize etmelisiniz.
Yazılı metinlerin yanı sıra sitede bulunan görsellerin de optimize edileceği bu çalışmalar, sitenizin arama motorları tarafından algılanmalarını kolaylaştırır ve arama sonuç sayfalarında üst sıralarda yer almasını sağlar. ‘Doğru bir H1 etiketli başlık kullanmak’ gibi yüzlerce SEO kriterine göre ürün sayfalarınızı optimize eden SEO Uzmanı,

3.Site Mimarisi ve En İyi Kullanıcı Deneyimi
Arama motoru örümcekleri olarak adlandırılan araçlar sayfalarınızı ziyaret ederler ve indexlerler. Bunu kolay bir şekilde yapmalarını sağlamak için sayfalarınızı daha kolay algılayabilecekleri, okuyabilecekleri şekle getirmelisiniz. Sayfanızı bu araçlar tarafından kolay algılanabilir hale getirmezseniz, sıralamada yükselemezsiniz.
Site mimarisini Google botları tarafından kolay algılanabilir hale getirirken, ziyaretçilerinizin yani potansiyel müşterilerinizin kolay kullanabilecekleri, anlayabilecekleri ve gezinebilecekleri bir şekle sokmanız da önemlidir.
Basit ve anlaşılır bir site yapısı oluşturmak için kategorileri ve alt kategorileri düzgün bir şekilde oluşturmalısınız. Sitenizde on binlerce ürün yer alabilir ama ziyaretçinizin alt kategoriler sayesinde istediği ürüne kolay şekilde ulaşmasını sağlamalısınız. Örnek vermek gerekirse Türkiye’de en çok kullanılan e-ticaret siteleri arasında bulunan gittigidiyor’un ana sayfasında ‘elektronik’ başlığı altındaki ‘cep telefonu’ linkine ve telefon markasına tıkladığınızda (Ana Sayfa-Elektronik-Cep Telefonu-Apple-iPhone), satın almayı düşündüğünüz telefon markasına ve modellerine ulaştığınız gösterilebilir. Bu şekilde yapılan 3 tıklamayla sitenizdeki her sayfaya ve ürüne ulaşılmasını sağlamalısınız. 3 veya daha az tıklamayla ulaşılabilen hale gelen sayfalarınız kullanıcılarınıza en iyi deneyimi yaşatırken, Google Bot’larının her bir sayfayı bağlantıdan bağlantıya tarayarak erişmesini sağlayacaktır.
Sitenizin sayfalarını inceleyen SEO Uzmanı Site İçi Navigasyonu, Çift Sayfalar, Başlıklar, Meta Açıklamalar, URL yapısı, ürün açıklamaları için uzun ve özgün içerikler gibi farklı konularda çalışmalar yapacaktır.

4.Backlink İnşası
Diğer sitelerden alacağınız linkler ‘backlink’ olarak adlandırılır. Yani başka siteler tarafından kullanıcılarını sizin sitenize yönlendiren bağlantılardır. Bu bağlantılar arama motoru tarafından kaliteli ve örnek gösterilen, referans verilen bir site olarak algılanmanızı sağlayan ve arama motoru sonuç sayfalarında üst sıralara çıkmanıza yardım eden araçlardır. SEO çalışmalarının en önemli adımlarından birisi olarak kabul edildiği de söylenebilir.
Google kalitesiz ve doğal yollarla alınmayan bağlantıları cezalandırmaktadır. Kalitesiz bağlantılar ‘kalite puanı’nızın düşmesine yol açar. Sitenizin sıralamalarda yükselmesi hatta ‘Sandbox cezası’ sonucunda Google arama sonuç sayfalarında yer almaması söz konusu olabilir. Önemli olan alınan backlink sayısı değildir. Kaliteli ve doğal görünümlü backlinklerin alınması gerekir.
Backlink inşası aşamasında SEO uzmanı tarafından yapılan iş, anahtar kelime etrafında oluşturulan SEO uyumlu içerikler üretilmesini sağlamak, uygun şekilde ve kaliteli sitelere yerleştirilen bu içeriklerden backlink alınmasını sağlamaktır. Tabi sitenizde yer alan içeriklerin de aynı özelliklere sahip olması gerekir. Rakiplerinizin backlink kaynaklarının incelenmesi ve SEO çalışmalarınıza katkı yapacağı düşünülen kaynakların değerlendirilmesi de bu aşamada yapılan önemli çalışmalardan birisidir.


Sonuç
Yukarıda bazı aşamaları verilen SEO çalışmaları, e-ticaret sitenizin belirlenen anahtar kelimelerle yapılan aramalar sonucunda ortaya çıkan arama motoru sonuç sayfalarında üst sıralarda yer almasını sağlayacaktır. Sitenizin 3.sayfada yer almasıyla 2.sayfada yer alması arasındaki fark, sitenizin 4-6 kat daha fazla müşteri çekmesi anlamına gelecektir. Sitenizin 2.sayfada yer alması ile ilk sayfada (özellikle ilk 3 sırada) yer alması arasındaki fark ise aynı oranda (4-6 kat)artış anlamına gelmektedir.
Yani SEO çalışmaları sonucunda arka sayfalardan ilk sayfaya gelmeyi başarırsanız, (6*6=36) kat daha fazla müşteriniz olacaktır. Bu rakam bazı durumlarda yüzlerce, binlerce kata çıkabilir. Ama 30 misli daha fazla müşterinizin olması bile, günlük 10 müşteri yerine günlük 300 müşteri ağırlamaya başlayacağınız anlamına gelir. Bu da alternatif reklam araçlarıyla yani televizyon reklamları gibi milyonlarca liraya mal olan araçlarla yapılan kampanyanın sadece birkaç bin lira harcayarak (SEO çalışmaları) yapıldığı anlamına gelir.

36121 okunma
1 SEO Uzmanı

1 SEO Uzmanı Ajansı kurucusu. Aynı Zamanda Türkiye'nin en iyi SEO uzmanları arasında ilk 10 içerisinde yer almaktadır.

BENZER YAZILAR

SEO Teknikleri

Güncel SEO Teknikleri SEO, arama motorlarında ıralama hedefleyen ve rakiplerini geride bırakmak i teyen her web ite inin ihtiyaç duyduğu bir çalışmadır Web itenizin arama motorları...

Organik Hit Kazanma Teknikleri

Organik Hit Nedir Organik hit, internet adre ine kendi arzu uyla ve doğal olarak gelen ziyaretçi ayı ıdırDoğal ziyaretçi,doğal hit gibi i imlerle de anılırBu doğal yollar o yal...

SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?

SEO Uyumlu Makale Yazmak Merhaba 1 SEO Uzmanı Takipçileri Bu Makalemde izlere  SEO Uyumlu Makale Yazmak konu unda bilgiler vereceğiz SEO çalışmalarında en önemli kı ımlardan bir...