Hosting Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Hosting kelime anlamı olarak barındırma anlamına gelmektedir. Bir web sitesine konulacak olan sayfaları, resimleri ve içeriği; internet kullanıcılarına aktaran sistemlerin bütününe hosting denilmektedir. Hosting hizmeti; internet sitesinde yer alması istenen içeriklerin kaydedildiği ve aynı zamanda da bulunduğu web sitesinin arka yüzü olarak da tanımlanmaktadır. Barındırma hizmeti sistemi çok iyi bağlantıları bulunan bilgisayarlar içerisinde tutulan birbirinden farklı bilgilerin bulunduğu ve 7 gün 24 saat boyunca kullanıcıların bu bilgilere rahatlıkla ulaşabileceği sistemlerdir. Genellikle hosting ve server kullanıcıların en fazla karıştırdıkları terimler arasında yer almaktadır. Server yani dilimizdeki karşılığı ile sunucu; web sitelerinin sahip olduğu dosya, veri ve içerikleri saklayan aynı zamanda da kullanıcıların erişimine izin veren bilgisayarlar web server dır. Diğer bir yandan web hosting ise; bu dosya ve içerik saklama – yayınlama işlemine verilen isimdir.
Temel Hosting Özellikleri Nelerdir?
Günümüz dünyasında web hosting işini yapmakta olan birbirinden farklı yüzlerce firma bulunmaktadır. Bu firmaların da farklı boyutlarda birden çok hosting paketleri bulunmaktadır. Genellikle fiyatların ve performansın değişmesinde büyük rol oynayan birkaç temel hosting özelliği bulunmaktadır. Bu özellikler; hosting (barındırma) depolama- disk alanı büyüklüğü, hosting bant giriş- çıkış ve genişlik trafiği, admin paneli, veri tabanı desteği, güvenlik sertifikası, e posta hesabı, sunucu özelliklerine kesintisiz erişim ve sunucu işletim sistemi tipi olarak sıralanabilir. Hosting depolama alanı; web sitesine eklenebilecek olan dosyaların ve içeriklerin kapasitesini belirlemektedir. Temel bir web sitesi için başlangıçta yaklaşık olarak 2 – 3 GB alan yeterli gelecektir. Bant giriş çıkış ve genişliği; aylık trafik olarak tanımlanmaktadır. Herhangi bir web sitesinden ziyaretçilerin alabileceği maksimum bilgi miktarını belirleyen değer olarak bilinmektedir. Başlangıç için yaklaşık olarak 15 – 20 GB bant genişliği yeterli olmaktadır. Admin paneli; plesk cPanel ya da Entrenix olmak üzere farklı çeşitleri bulunmaktadır. cPanel; hosting yönetim paneli olarak kullanılmaktadır. Veri tabanı desteği; MySQL, MSSQL ya da Access olarak tercih edilebilir. MySQL WordPress için gerekli olan veri tabanı desteğini sağlamaktadır. Satın alınan hostingde en az 1 adet veri tabanı açabilmek gerekmektedir. Güvenlik sertifikası ve SSL desteği; verisign ya da comodo olarak tercih edilmektedir. E posta hesabı; web sitesinde alan adı ile en fazla kaç adet e posta hesabı alınabileceğini belirleyen değerdir. Çok kullanıcıya sahip yapısı olmayan web sitelerinde ortalama 10 adet e posta hesabı yeterli gelmektedir. Hosting satın alırken tüm bu özelliklere dikkat edilmesi gerekmektedir.
Hosting Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Hosting alırken dikkat edilmesi gereken başlı başına temel iki farklı nokta bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi hosting paketi özellikleri ve içeriği iken diğeri ise hosting firmasının doğru bir şekilde seçilmesidir. Herhangi bir web sitesi açmak için gerekli olan hosting; farklı içeriklerde ve paketlerde farklı firmalar tarafından yapılmaktadır. Hosting alırken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta bulunmaktadır. Bu önemli noktalar;
- Hosting almak istenen firmanın köklü bir firma olup olmadığına dikkat edilmesi gerekir. Eski ve köklü firmalar bu alanda daha tecrübeli olacağından yeni firmalara göre tecrübeli firmalardan hosting almak çok daha doğru bir tercih olacaktır.
- Hosting almak için firma tercihi yaparken kullanıcı yorumlarını dikkate almak son derece büyük bir önem taşımaktadır. İnternet üzerinde yapılan küçük çaplı bir araştırma sonucunda hosting satışı yapan firmalar hakkında yorumlara kolaylıkla ulaşmak mümkün olacaktır.
- Hosting almak istenen firmanın destek hizmeti de oldukça büyük bir öneme sahiptir. Firmaların yaşanan sorunları çözmek ve kullanıcı sorularına yanıt vermek için devamlı olarak çalışan destek hizmetine sahip olması çok önemlidir.
- Hosting alırken en önemli olan kriterlerden bir tanesi de hiç şüphesiz fiyatlardır. Hosting alırken piyasa araştırılmalı ve firmalar arasındaki fiyat farkları incelenmelidir.
Hosting Satın Alırken Bilinmesi Gerekenler
Hosting her türlü web sitesi için gerekli olan olmazsa olmaz sistemlerden bir tanesidir. Web sitesine eklenecek olan sayfaların, dosyaların, belgelerin, resimlerin ve içeriğin internet kullanıcılarına aktarılma sistemine hosting adı verilmektedir. Barındırma anlamına gelen hosting aynı zamanda web sitesinde konulması istenen içeriklerin ve belgelerin kaydedildiği site arka yüzü olarak da tanımlanmaktadır. Hosting satın alırken bilinmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Özellikle işletim sistemi hosting seçimi için son derece büyük bir önem taşımaktadır. Genellikle işletim sistemleri kullanılacakları platformlara göre farklılık göstermektedir. Linux ve Windows en çok tercih edilen işletim sistemleri olarak bilinmektedir. Bu iki farklı işletim sistemi arasında tercih yaparken web sitesinin kodlama diline dikkat etmek gerekmektedir. .ASP ya da .ASPX kodlama dili ile yazılan web sitelerinde Windows hosting tercih etmek çok daha doğru bir karar olacaktır. Buna ek olarak web sitesinde PHP kodlama dili kullanılmış ise Linux tercih etmek gerekecektir.
Hosting Alırken Web Alanı Çok Önemlidir
Her web sitesi için gerekli olan hosting; günümüz dünyasında farklı firmalardan farklı özelliklere sahip olacak şekilde ihtiyaç duyan kişilerin hizmetine sunulmaktadır. Hosting alırken dikkat edilmesi gereken en önemli özelliklerin başında hiç şüphe duymaksızın web alanı yeterliliği gelmektedir. Hosting alanı yeterliliği; web sitesinde kullanılacak olan sayfaların, dosyaların, belgelerin, resimlerin, yazıların, videoların ve içeriğin saklanıp korunduğu alanın genişliğini ifade etmektedir. Web sitesi için ihtiyaç duyulan miktarın üzerinde web alanı almak hem maddi olarak gereksiz bir zarar ortaya çıkarırken hem de aynı zamanda kullanıcılar için gereksiz bir faktör oluşturmaktadır. Web siteleri için web alanı tercihi yaparken sitenin içeriği göz önünde bulundurulmalıdır. Örnek olarak sadece yazılı içeriklerin oluşturduğu bir web sitesine 3 GB boyutunda bir alan bile çok fazla gelirken resim ve video içerikli web sitelerine 4- 5 GB’lık alan bile yeterli gelmemektedir. Yani kısacası hosting alırken web sitesi içeriğine göre web alanı ayarlanmalıdır.
Hosting Alırken Web Sitesi Ziyaretçi Trafiği Dikkate Alınmalıdır
Hosting alırken dikkat edilmesi gereken en önemli özelliklerden bir tanesi de web sitesinin trafik yoğunluğudur. Her web sitesi için gerekli olan hosting; sitenin ziyaretçi trafiği göz önüne alınarak seçilmeli ve satın alınmalıdır. Web sitesi trafiği olarak adlandırılan bu önemli nokta; web sitesine aynı an içeriside kaç kişinin giriş yaptığını gösteren bir terimdir. Site trafiği yani ziyaretçi yoğunluğu hosting seçimi yaparken dikkate alınması gereken en önemli noktalardan bir tanesidir. Web sitesi içerisinde bulunan verilerin fazla olması ve bu verilerin kaç kişi tarafından ilgi görüyor olması doğrudan web sitesi trafiğine etki etmektedir. Web sitesi için hosting tercihi yapılırken tahmini olarak 1 aylık sitenin aldığı ziyaretçi sayısı belirlenmelidir. Web sitesi için tercih edilen hosting yeterli olmadığı durumlarda site aşırı yoğunluk sebebi ile çökme tehlikesi ile karşı karşıya kalabilmektedir. Aşırı yoğunluk sebebi ile çöken siteler ise yaklaşık olarak 1 ay kadar erişim engeli gibi sorunlarla karşı karşıya kaldığı için bu gibi olumsuz durumlar yaşamamak adına hosting tercihi yaparken web sitesi trafiğine son derece önem vermek gerekmektedir.