SEO Nedir, SEO Çalışmaları Nelerdir?
SEO adlı kelime İngilizce Search Engine Optimization kelime grubunun baş harflerinden meydana gelen bir terimdir. Türkçede ise arama motoru optimizasyonu olarak bilinen bir ifadedir.
SEO; web sitelerinin arama motorları sonuç sayfalarında üst sıralara çıkabilmek için arama motorlarının belirlediği kurallara uygun optimize edilmesidir. Google, Yandex, Bing, Yahoo gibi tüm arama motorlarının belli sıralama kriterleri vardır. SEO arama motorlarının sıralama kriterlerine uygun olarak yapılan çalışmalar bütünüdür.
Web siteleri arama motorlarının isteklerine uygun olarak optimize edilmezse sıralama almak zor olur. Arama motorları tarafından sıralama kriterleri çeşitli güncellemelerle değiştirilir. Web siteleri de dinamik bir yapı olan SEO çalışmalarını en güncel isteklere uygun yürütmelidir.
1 SEO Uzmanı Dijital SEO Ajansı olarak Türkiye, İngiltere, Amerika ve dünyanın birçok yerinde başarılı projelerimizle, güçlü iş ortaklarımızla ve kreatif ekibimizle web sitenizi etkili SEO çalışmalarıyla en üst sıralara çıkarıyoruz.
SEO Nasıl Yapılır?
SEO çalışmaları sadece sitenizin içinde değil, aynı zamanda site dışında da yürütülen işlemler bütünüdür. Web siteleri site için SEO ve site dışı SEO çalışmalarını belli bir düzende iç içe yürütmelidir. SEO çalışmaları profesyonel SEO danışmanları tarafından yürütülür. 1 SEO Uzmanı profesyonel SEO uzmanı atayarak web sitenizin SEO çalışmalarını gerçekleştiriyor. Web sitenizin optimizasyonu için şu çalışmalar yapılır;
Site İçi SEO Çalışmaları
SEO çalışmalarının en önemli ayaklarından biri site içi SEO çalışmalarıdır. Öncelikle site içinde arama motorlarının isteklerini yerine getirmeli ve daha sonra site dışında optimizasyonu tamamlamalısınız. Site içi SEO çalışmaları şu şekilde sıralanabilir;
SEO Hatalarının Tespiti ve Giderilmesi
Web sitenizde SEO’ya uygun olmayan link yapısı, başlık yapısı, kopya içerik, Google cezaları gibi birçok hata olabilir. SEO çalışmalarına başlamadan önce web sitenizde SEO hataları profesyonel ölçme araçlarıyla belirlenmelidir. Sizin için özel olarak atadığımız SEO danışmanınızın yönetiminde ekibimiz tüm SEO hatalarını belirliyor ve gerekli çalışmalarla bu hataları ortadan kaldırıyor. SEO çalışmaları tüm hatalar giderildikten sonra gerçekleştiriliyor. Sitenizin aldığı bir Google cezası varsa ilerleyen çalışmaları etkilememesi adına cezadan kurtulmayı sağlayacak bir çalışma planlıyoruz ve cezalardan kurtulduktan sonra yolumuza devam ediyoruz.
Meta Etiketlerinin Optimize Edilmesi
Site içi SEO’da en önemli unsurlardan biri meta etiketleridir. Meta etiketi arama motoru sonuçlarında çıkan açıklamanızdır. Etiketler anahtar kelimeleri barındırırsa ve doğru uzunlukta olursa tıklanma oranını arttıracaktır. Konuyla alakalı 110-130 karakter arası dikkat çekici bir meta açıklaması girilmelidir. Kullanıcılara sayfada bulacakları bilgiler meta açıklamalarında net olarak ifade edilmelidir.
Title Etiketi Optimizasyonu
Title etiketleri web sitenizin arama motoru sonuçları için botları yönlendiren etiketlerdir. Yani arama motorlarına sayfanın ne hakkında olduğunu söylersiniz. Böylece arama motorları title etiketine göre içeriğin konusunu anlar ve içeriği uygun listeye sokar.
Başlık Etiketleri Optimizasyonu
Web sitenizin açılan sayfanızda Heading etiketi olan başlık etiketlerini doğru şekilde kullanmalısınız. Sayfanızda başlıklar arası bir önem derecesi belli etmek adına H1’den H6’ya kadar etiket kullanmalısınız. Böylece ana başlık ve alt başlıkları açıklayabilirsiniz.
SEO Dostu URL Yapısı
Web sitelerinizin URL yapısı da çok önemlidir. URL’ler kısa ve öz olmalıdır. Ayrıca ilk kelimelerde mutlaka anahtar kelimelere yer verilmelidir. URL’de yer alan kelime aralarına tire işareti koyulmalıdır. Aynı içeriğe gelen iki sayfa varsa 301 yönlendirmesi ve cannocinal etiketli gerçekleştirilmelidir. URL 5-6 kelimeden meydana gelmelidir.
Kullanıcı Odaklı İçerik
Web sitenizde yer alan içeriklerin atmamı SEO uyumlu ve özgün olmalıdır. Ayrıca kullanıcılara aradıkları tüm soruların cevaplarını vermelidir. Yazım ve noktalama açısından da hatasız olmalıdır. İçerikler uygun uzunlukta ve kullanıcıya kendini okutacak gibi oluşturulmalıdır. Google kullanıcıların ihtiyacına çözüm sunacak içerikleri öne çıkarmayı hedefler. Bu yüzden doğru içerikler oluşturmanız gerekiyor.
Destekleyici Multimedya Ögeleri Kullanımı
Web sitesi için içerik oluşturmak sadece metin içerikler olarak algılanmamalıdır. Hem kullanıcı deneyimini geliştirmek hem de Google sonuçlarında daha fazla çıkabilmek için multimedya ögeleri kullanılmalıdır. Sayfada resim, video, ses kaydı, gif, inografik gibi en az 1 tane multimedya ögesine yer verilmelidir. Multimedya ögeleri hemen çıkma oranını düşürerek sıralamaya olumlu yansır.
Anahtar Kelimelerin Doğru Kullanımı
İçeriklerde anahtar kelime mutlaka doğru şekilde kullanılmalıdır. Sayfada anahtar kelimeye boğulmuş bir içerik olmamalıdır. Anahtar kelimeler dikkat çekmeyecek ve kullanıcının garipsemeyeceği şekilde yazıya homojen olarak dağıtılmalıdır. Google kriterleri için anahtar kelime ilk 100 kelime içinde mutlaka bir kere geçirilmelidir.
Mobil Uyumlu Web Sitesi Tasarımı
Google 2015 yılından itibaren mobil uyumlu olmayan web sitelerini geri planda bırakmaya başladı. Bu yüzden sitenizde mutlaka mobil uyumu gözetmelisiniz. Responsive özelliği olan bir tema kullanarak mobil cihazlardan da siteye bağlantı kurulmasını sağlamalısınız.
Site Dışına Backlink Çıkışı
Site içi SEO hatalarından en önemlileri arasında site dışına link çıkışı yapmamak vardır. İçeriğinizde kaynak belirtebileceğiniz sitelere ve içeriğinizle alakalı olan sitelere mutlaka backlink verin. Google kaliteli bir sayfaya yönlendirme yapan siteleri doğru bilgi kaynağı olarak algılayacak ve daha ön plana çıkaracaktır.
Site İçi Link Yapısı Oluşturma
Vikipedia bu uygulamanın en büyük örneklerinden biridir. Web siteniz için kullanıcıları başka sayfalara yönlendireceğiniz bir yapı kurmalısınız. Birbirini tamamlayan ve birbiriyle alakalı yazılar arasında site içi linkleme yaparak kullanıcı deneyimini iyileştirmelisiniz. Site içi link yapısı kaliteli oluşturulmalı ve mutlaka yönlendirme yapılan içerikler birbiriyle alakalı olmalıdır.
Site Hızını Yükseltme
Site içi SEO optimizasyonunun en önemli unsurlarından biri de site hızını yükseltmektir. Yapılan araştırmalar sitenizin en çok 3 saniye içinde açılması gerektiğini gösteriyor. Daha uzun sürede açılan sitelerde kullanıcılar siteyi terk edecektir. Kaliteli hosting kullanarak ve site hızlandırma yöntemlerini kullanarak sitenizin en hızlı şekilde açılmasını sağlamalısınız.
Görsel Optimizasyonu Yapma
Web sitenizde metin içerikleri kadar görsel içeriklerin de SEO’ya uygun optimize edilmesi gerekiyor. Resimlerinize mutlaka hedeflediğiniz anahtar kelimeleri içeren bir isim vermeniz gerekiyor. Görsel boyutları da gösterilen boyut kadar yüklenmelidir. Görselleri yüklemeden evvel kalitesini koruyarak site için optimizasyonu yapılmalıdır. Görseli ekledikten sonra resim başlığı, açıklama ve alternatif metin açıklaması girilmelidir.
Algoritma Düzenlemeleri
Arama motorları dinamik bir yapıya sahiptir. Her zaman küçük ya da büyük çok sayıda algoritma değişikliği duyurulur. Kısa ve uzun vadede değişikliklerin sıralamayı olumsuz etkilememesi adına web sitesi hemen algoritmadaki değişikliğe uygun şekilde optimize edilmelidir.
Kaliteli ve Bilgilendirici İçerik Paylaşımı
SEO’nun en önemli özelliklerinden biri de içeriktir. Web sitenizde mutlaka kaliteli ve bilgilendirici içerikler paylaşmalısınız. Uzun içerikler hem arama motorları hem de kullanıcılar için daha faydalıdır. Bu yüzden içeriklerinizi bilgi verdiği konu hakkında detaylı uzunlukta oluşturmalısınız. Gereksiz uzayan içerikler de size zarar verecektir.
Site Dışı SEO Çalışmaları
Site dışı SEO çalışmaları ile web sitenizi internette popüler hale getirmeniz mümkündür. Site içi SEO çalışmalarıyla arama motorları sonuç sayfalarında yer edinebilirsiniz. Ancak bu konumunuzu iyileştirebilmek için site dışı SEO çalışmalarına önem vermelisiniz. Site dışı SEO çalışmaları da şu şekildedir;
Sosyal Medya Çalışmaları
Web sitenize daha fazla trafik çekmek istiyorsanız sosyal medya uygulamalarını da kullanmalısınız. Web sitenizin kitlesini sosyal medyada toplayarak burada da kullanıcılarla etkileşim kurabileceğiniz aktif profiller oluşturun. Sosyal medya uygulamaları üzerinden web sitenize organik ziyaretçi çekin.
Sosyal İmleme Sitelerini Kullanın
Web sitenize site dışından trafik çekebilmenin en kolay yanlarından biri de sosyal imleme sitelerini kullanmaktır. Sosyal imleme sitelerinizde web sitenize ya da blog içeriğinize yönlendirici bir yer işareti koyarak yüksek trafik sağlayabilirsiniz.
Basın Bültenleri Oluşturun
Web sitenize trafik çekebilmek için en etkili yöntemlerden biri basın bülteni oluşturmaktır. Sektörünüzle alakalı kaliteli bir basın bülteni hazırlayarak markanızı tanıtabilir ve insanların güçlü web siteleri üzerinden size gelmesini sağlayabilirsiniz.
Forum Sitelerinde Aktif Bir Profil Çizin
Forum siteleri Türkiye’de oldukça aktif bir trafik kaynağıdır. Web sitenizi tanıtabilmek için forum sitelerinde aktif olmalısınız. Web sitenizin konusu hakkındaki soru cevap bölümlerinde aktif bir profil çizerek bilgi verebilir ve ziyaretçi çekebilirsiniz. Ayrıca web sitenizde forumdaki sorular hakkında içerik üreterek forumdaki tartışmalarda kaynak gösterin ve ziyaretçi çekin.
Konuk Yazarlık Yapın
Web sitenizin kategorisiyle benzeyen başka web sitelerinde ve blog sitelerinde konuk yazarlık yapabilirsiniz. Konuk yazarlık yaparak sitenize daha fazla trafik çekebilirsiniz. Konuk yazar olduğunuz sitede kaliteli içerikler oluşturabilir ve web sitenize bağlantı verebilirsiniz.
Ücretsiz Paravan Bloglardan Yararlanın
Web sitenize ücretsiz paravan bloglar oluşturmak en etkili trafik çekme yöntemleri arasındadır. Ana sitenizi besleyecek yan siteler oluşturarak trafik çekebilir ve Google’da ana sitenizi yükseltebilirsiniz. Blogspot, Medium, Tumblr gibi birçok kanalda içerik oluşturarak ücretsiz bir paravan blog sahibi olabilirsiniz.
Sitenize Gelen Link Sayısına Dikkat Edin
Sitenize gelen link sayısı site dışı SEO çalışmaları açısından çok önemli bir unsurdur. Web sitenize gelen linklerin gücü ve sayısı sizin de güçlü bir web sitesi olarak görülmenizi sağlar. Aynı siteden birden fazla link geliyorsa bu doğal görünmez ve sitenize zarar verir. Farklı dış kaynaklardan web sitenize gelen link sayısı yüksekse Google sıralamanız da artacaktır.
1 SEO Uzmanı Dijital SEO Ajansı web siteniz için profesyonel SEO çalışması konusunda sizlere destek oluyor. Web sitenizin daha iyi yerlere gelmesi için gerekli SEO çalışmalarını yürütebilmek adına bizimle iletişime geçebilir ve uzman ekiplerimizden yardım alabilirsiniz.
Sitenizi ilgi ile takip ediyorum. Bilgiler icin tesekür ederim.