• EN AT

Anahtar Kelime Aranma Hacmi Araştırması Nasıl Yapılır?

İnternet üzerinde hizmet veren web siteleri kullanıcılarına erişim sağlayabilmek için belli anahtar kelimeler üzerinden içerik üretirler. Yani kullanıcılar arama motorlarında yer alan arama alanına belli kelimeleri yazarak aradıkları bilgileri bulmaya çalışırlar. Web siteleri de bu anahtar kelimeleri kullanarak hedef kitlesine kolayca ulaşabilirler. Google üzerinde her yıl 2 trilyon üzerinde arama yapılmaktadır.

Web sitelerine içerik eklemeden önce hangi anahtar kelimeleri kullanacağınızı iyi bilmelisiniz. Bunun için de hedef kitlenizi tanımalısınız. Her kelime grubunun belli bir aranma hacmi vardır. Aranma hacmi nedir gelin birlikte bakalım;

Aranma Hacmi Nedir?

Aranma hacmi; arama motorları üzerinde kullanıcıların belli bir zaman içinde anahtar kelimeleri arama oranı olarak karşımıza çıkar. 1 aylık bir dönemde her kelime grubunun arama sayısı birbirinden farklıdır. Kullanıcıların daha fazla aradıkları yani aranma hacmi yüksek kelimeleri tercih ederseniz arama motorlarında daha ön sıralara gelebilirsiniz.

Arama hacmini ölçebilmek için çeşitli araçları kullanabilirsiniz. Aranma hacimlerini belirlemek için benim tecrübe ederek kullandığım araçları sizlere de liste halinde vereceğim;

aranma hacmi

Google Kelime Arama Hacimlerini Öğrenebileceğiniz Araçlar

İnternet ortamında arama motoru pazarının yarısından fazlası Google tarafından yönetilmektedir. Durum böyle olunca web sitesi sahipleri Google üzerinde aranma hacmi daha yüksek kelimeleri bulmaya çalışırlar. Bunun için de kullanabileceğiniz çok sayıda araç mevcuttur. İşte Google üzerinde aranma hacimlerini tespit edebileceğiniz pratik kullanıma sahip araçlar listesi;

Google Trends: Bu araç arama sonuçlarını belirli bir zaman diliminde yaşanan değişime göre sizlere listeler. Bir anahtar kelime grubunun 1 yıla kadar geriye dönük sorgusunu yapabilirsiniz. Ayrıca aradığınız kelimeleri bölgesel şekilde zaman ve tarih filtresi yaparak ölçebilirsiniz. Google alt aramalarında yer alan popülarite durumunu da size verir.

AdWord & SEO Keyword Permutation: Çoklu anahtar kelime listesini olabilecek permütasyonlar üzerinden değerlendirerek sizlere sunar. Üç farklı anahtar kelime listesini alır ve sizlere çok daha detaylı ve etkili bir liste verir. Pratik kullanıma sahip olması da diğer bir avantajıdır. Sınırlı veri mekanizması ile sadece zamanı olmayan web sitesi sahipleri için basit sonuçlar alabileceğiniz bir araçtır.

MOZ: En çok bilinen anahtar kelime analiz araçları arasındadır. Anahtar kelimeleri zorluk bakımından karşılaştırır. Böylece aranma hacimleri üzerinden işinize yarayacak kelimeleri bulabilirsiniz. Öncelik vermeniz gereken anahtar kelimelerde sizlere önemli öneriler de sunar. Rakiplerinizin analizlerini de yapmanıza olanak tanıyan bir araçtır.

SEMrush: Ülkemizde en çok kullanılan anahtar kelime analiz servislerinden biridir. Rakiplerinizin organik olarak ya da ücretli şekilde yaptığı tüm anahtar kelime aramalarını buradan analiz edebilirsiniz. SEO çalışmalarımda bana en çok yardımcı olan araçlar arasındadır. Çünkü verdiği öneriler SEO açısından web sitenize büyük yarar sağlayacak niteliktedir.

WordStream: Yetişkinler için özel olan anahtar kelimeleri filtrelemenizi sağlar. Araç üzerinden 30 taneye kadar ücretsiz arama yapabilirsiniz. Aranma hacmi değerlendirmesini İngilizce olarak yapmanız gereken bir araçtır. Bu yüzden acemi SEO çalışmalarında kullanılması zordur.

Wordtracker: Aradığınız anahtar kelimeleri sizlere kısa bir sürede veren pratik bir araçtır. Anahtar kelime öbeklerini de seçenekli şekilde görebilirsiniz. Ayrıca anahtar kelimelerde rekabet oranını da görebilirsiniz. Bu aracın olumsuz yanı 1 hafta ücretsiz sürümünden sonra ücretli olarak kullanılmasıdır.

Keywordtool.io: Bu sistem sizlere Google üzerindeki aranma hacimleriyle birlikte Bing, Amazon, Apple Store, Youtube gibi alanlarda da değerlendirme yapmanızı sağlar. Aramalarınızda lokasyon ve dil seçeneklerini kullanabilirsiniz. Ücretsiz olması da en güzel özelliklerinden biridir. Ücretli sürümü de vardır. Ben ücretli sürümünü profesyonel çalışmalarım için tercih ediyorum. Bu sürümde daha profesyonel aramalar yapabilirsiniz.

Über Suggest: Bu aracın en önemli özelliği Google Anahtar Kelime Planlayıcı üzerinde bulamayacağınız anahtar kelimelerin aranma hacimlerini sizlere sunmasıdır. Gerçek internet kullanıcıları tarafından hangi kelime gruplarının daha fazla arandığını görebilirsiniz. Görseller, alışveriş, web, Youtube ve haberler gibi farklı bölümlerdeki aranma seçenekleri ve kelimeleri alfabetik sırayla listeleyebilirsiniz.

Keywords Stitter: Bu aracın pratik yani isteğe bağlı olarak çoklu aramaları detaylı şekilde yapmanıza izin vermesidir. Aranma hacmi yanında sizlere SEO konusunda da çok sayıda etkili öneri sunar. Ben bu aracı sıklıkla kullanıyorum. Ancak bu aracın kötü yanı trend verileri vermemesidir. Ancak pozitif ve negatif filtreleme özelliğine sahiptir.

Keywords Everwhere: Google, Bing,Amazon, Youtube gibi farklı favori kanallar üzerindeki arama sonuçlarını, aranam hacmini, TBM ve rekabet oranlarını sizlere ücretsiz olarak verir. Google Chrome ve Firefox uzantısını kullanabilirsiniz.

SEO çalışmalarında olmasa olmaz bu araçlar web site sahiplerinin en çok ilgi duyduğu araçlar arasında yer almaktadır dijital pazarlamada en çok e-ticaret işletmelerin vazgeçilmez haline gelen bu araçlar oldukça işlwri kolaylaştırmış durumda aynı zamanda bir seo uzmanı bu araçları kullanarak web site sahiplerine performans odaklı çalışmalar yapılmaktadır.

10047 okunma
Kader Öktem

6 yıldır SEO ve içerik Editörü olarak 1 SEO Uzmanı Ajansı bünyesinde çalışmaktayım. Uzmanlık Alanım : Doğal SEO teknikleri ile web sitelerini Google ve diğer arama motorlarında yükselmesi ve ziyaretçilerinin artmasını sağlamaktayım.

BENZER YAZILAR

SEO Teknikleri

Güncel SEO Teknikleri SEO, arama motorlarında ıralama hedefleyen ve rakiplerini geride bırakmak i teyen her web ite inin ihtiyaç duyduğu bir çalışmadır Web itenizin arama motorları...

Organik Hit Kazanma Teknikleri

Organik Hit Nedir Organik hit, internet adre ine kendi arzu uyla ve doğal olarak gelen ziyaretçi ayı ıdırDoğal ziyaretçi,doğal hit gibi i imlerle de anılırBu doğal yollar o yal...

SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?

SEO Uyumlu Makale Yazmak Merhaba 1 SEO Uzmanı Takipçileri Bu Makalemde izlere  SEO Uyumlu Makale Yazmak konu unda bilgiler vereceğiz SEO çalışmalarında en önemli kı ımlardan bir...