• EN AT

Fiziksel Sunucu Nedir?

Fiziksel sunucu; geniş çaplı olarak oluşturduğunuz internet tabanlı projeler için tercih edebileceğiniz, hem donanım hem de tüm sunucu kaynaklarının size özel olarak tahsis edildiği sunuculardır. Fiziksel olarak size tahsis edilen sunucular da hosting ve cloud servislerinde olduğu gibi yüksek teknolojiyle donatılmış veri merkezlerinde yer almaktadır.

Fiziksel sunucu satın aldığınız zaman tüm kaynaklar sadece size özel olarak çalışmaktadır. Yani sunucuda başka bir kullanıcı ya da sunucu ile kaynak paylaşımı yaşanmaz. Fiziksel sunucu almadan önce projenizi detaylı olarak analiz ederek ihtiyaçlarınızı irdeleyin ve buna göre bir sunucu satın alın. Sahip olmak istediğiniz fiziksel sunucu donanım ve network kaynakları bakımından projenizin kapasitesine uygun olmalıdır.

Satın aldığınız fiziksel sunucuya istediğiniz işletim sistemini kurabilir ve istediğiniz uygulamanın kurulumunu da yapabilirsiniz. Ayrıca bu sunucu üzerinde web sitelerinizi de barındırma şansınız vardır.

Fiziksel Sunucu Ne İşe Yarar?

Fiziksel sunucu en basit tanımıyla sanal sunuculardan farklı çalışma şekli olan ve donanım paylaşımı olmadan özel sunucu satışı yapan firmalardan kiraladığınız size özel sunucu türüdür. Bu sunucular hosting firmalarından kiralanır. Bu firmaların kullandığı donanımlar üzerinden sunucunuz size ulaştırılır. Satın aldığınız hosting paket satın aldığınızda sunucunuza birden fazla site bağlayabilirsiniz.

Fiziksel sunucunuza bağlı site sayısında artış olması durumunda bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Bir sorun yaşadığınızda hemen destek aldığınız hosting firmasına ulaşın ve daha profesyonel, işinizi görecek bir fiziksel sunucu kiralayın. İrtibatta olduğunuz firma sizlere farklı donanım seçeneklerine sahip sunucular önerirler. Buradan ihtiyacınız olan uygun fiyatlı sunucuyu kendinize özel olarak kiralayabilirsiniz.

Fiziksel Sunucu ile Sanal Sunucu Farkı Nedir?

Fiziksel sunucular ile sanal sunucular arasında çok sayıda fark vardır. Bu farkları sizlere belirtelim;

  • Sanal sunucularda teçhizat paylaşımı yapılabilirken fiziksel sunucularda bu işlemler yapılamaz.
  • Fiziksel sunucular size özel sunucu kiralayan hosting firmaları tarafından kiralanır. Fiziksel sunucu kiralayan şirketler daha sınırlıdır.
  • Sanal sunucu kiraladığınızda aldığınız web hosting paketleri üzerinden servera bağlandığınızda çok sayıda site de olacağını belirtelim.
  • Fiziksel sunucular hosting şirketi tarafından sunulan ekipmanlar sayesinde kullanılır.

Fiziksel Sunucu Avantajları Nelerdir?

Fiziksel sunucu birçok kurumsal firma tarafından tercih edilen bir sunucu türüdür. Şimdi de fiziksel sunucu avantajlarından bahsedelim;

  • Fiziksel sunucular hayata geçireceğiniz projenizde paylaşımlı projelerde ortaya çıkacak trafik akış sıkıntılarını ortadan kaldırır. Fiziksel sunucular tercih ederek paylaşımlı sunucularda kullanamayacağınız yazılımlar tercih ederek trafik akışı sıkıntılarını engelleyebilirsiniz.
  • Web siteniz hızlı gelişiyorsa ve anlık olarak trafiğiniz yoğun olduğu anda sitenize VDS yetmeyecektir. Bu durumda fiziksel sunucular imdadınıza yetişir.
  • Web sitenize dışarıdan bir saldırı geldiğinde standart hosting paketleri bir fayda sağlamaz. Ancak fiziksel sunucular istediğiniz IP adresini engelleme şansı verdiği için tehlikeli saldırıları önleyebilmenizi sağlar.
  • Paylaşımlı sunucularda kontrol sizin elinizde değildir. Ancak fiziksel sunucularda tüm kontrol sizin elinizdedir. Tüm işletim sistemini ve yönetim panellerini sisteme yükleyerek fiziksel sunucunuzu istediğiniz gibi kullanabilirsiniz

Fiziksel Sunucu Nasıl Alınır?

Fiziksel sunucuyu bu konuda yetkili olan hosting firmalarından kiralayabilirsiniz. Bu işlemi yapmak için şu adımları izleyin;

  • Fiziksel sunucu kiralama yetkisi olan bir hosting firması bulun.
  • Daha sonra ihtiyaçlarınızı belirleyin.
  • İhtiyaçlarınızı belirledikten sonra ihtiyaçlarınızı karşılayacak donanım ve network alt yapısı olan bir fiziksel sunucu seçin.
  • Fiziksel sunucuyu seçtikten sonra işlemci sayısı, RAM, disk gibi konularda gerekli ayarlamaları yapın.
  • Daha sonra fiziksel sunucunuzu işletim sistemi, kontrol paneli, IP sayısı gibi konularda özelleştirin.
  • Sunucu donanımlarınızı ve sisteminizdeki bileşenlerin tamamını belirledikten sonra ödemenizi yapın ve fiziksel sunucunuzu kullanmaya başlayın.

Fiziksel Sunucu Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Fiziksel sunucu almaya karar verdiğinizde öncelikle web projelerinizin niteliklerini belirlemelisiniz. Zaten fiziksel sunucu almaktaki temel amacınız öncelikle web projelerinizin kesintiye uğramadan sürdürülebilir bir yapıya kavuşmasıdır. Bu yüzden ilk olarak ihtiyaçlarınızı belirleyerek yola çıkmalısınız. Buna ek olarak fiyat yanında performansa odaklanmanız gerekmektedir. Donanım anlamında sıkıntı yaşarsanız veya alt yapıdan ortaya çıkan sorunlar olursa sunucunuzda kesintiler olabilir. Bu durumlarda veri kaybı yaşayabilirsiniz. Sonrasında maddi zarar da ortaya çıkabilir.

Bu yüzden fiziksel sunucu satın alırken oldukça dikkatli davranmalısınız. Fiziksel sunucu satın alırken dikkat edilmesi gereken hayati noktaları sizinle şöyle paylaşalım;

İşlemci Seçimi
Sunucu satın alma sürecinde işlemciler çok önemlidir. Sorun yaşamadan yüksek performansa sahip bir sunucu seçimi yapmalısınız. Özel olarak üretilen ve yüksek performans odaklı işlemcilere sahip bir sunucu tercih ederseniz fiziksel sunucunuzda sorun yaşamazsınız.

Sunucu Seçimi
Dünyada en çok tercih edilen depolama teknikleri arasında SSD’ler vardır. Mekanik disklerin yanında okuma ve yazma hızı açısından önemli avantajlar sunarlar. Dönüş açısından yüksek devire sahip sunucu seçmelisiniz. Böylece diskin sıcaklığı artsa da sabit disk arızalanması gibi sonuçlar karşınıza çıkmaz.

Kaynak Kullanma Yetkisi
Fiziksel sunucu seçerken tüm kaynakların sadece size ait olacağından emin olun. Bazı hosting sağlayıcı firmalar işlemci, disk alanı ve RAM üzerinde birden fazla sunucu arasında paylaşım sağlayabilir. Bu durumda sunuculardan biri sistemin büyük bir kısmını kullandığında size verilecek hizmette de yavaşlama olacaktır. Bu durumu ortadan kaldırmak için tamamen sizin kullanım yetkisine sahip olacağınız bir sunucu kiraladığınızdan emin olun.

Tamamen size özel kaynak kullanım yetkisi olan bir fiziksel sunucuda RAM, işlemci ve disk alanı tamamen sizin projelerinize ait olabilir. Yeterli bir fiziksel sunucuyla yavaşlama ve kesinti sorunu yaşamadan projelerinizi yürütebilirsiniz.

Veri Merkezi
Sunucunuzda yer alan veriler güvenli ortamda saklanmalıdır. Kesintisiz sunucu erişimi olan veri merkezleri kurumsal ve ticari faaliyetlerinizin sekteye uğramamasını sağlar. Bu yüzden veri merkezini doğru seçerseniz maddi zararların önüne geçebilirsiniz. Uzun vadeli projelerinizde veri merkezini değiştirmekte sorunlar yaşayabilirsiniz.

Seçtiğiniz veri merkezinin lokasyonu, bina durumu, teknolojik alt yapısı, sistemleri gibi birçok standart veri merkezinin kalitesini belirler. Seçeceğiniz veri merkezinin TERR sertifikalarına sahip olmasına özen gösterin.

Kontrol Paneli
Satın almak istediğiniz fiziksel sunucunun kontrol paneli seçimi de önemlidir. CPanel, Plesk Panel ya da Direct Admin paneli gibi seçimler yaparsanız kullanıcı dostu, mobil uyumlu bir kontrol paneli tercih etmiş olursunuz.

Türkçe ara yüzü olan panelleri sunucu yönetimi konusunda tecrübeniz olmasa da sizlere kullanım kolaylığı sağlar. Doğru paneli seçerseniz tüm uygulamalarınızı tek bir panel üzerinden yönetme şansı elde edebilirsiniz.

1420 okunma
Kerem A.soy

4 yıldır Dijital Pazarlama ve içerik Editörü olarak 1 SEO Uzmanı Ajansı bünyesinde çalışmaktayım.

BENZER YAZILAR

VDS ve VPS Arasındaki Farklar Nelerdir?

VDS ve VPS ara ındaki farklara girmeden önce virtual ho ting teriminin ne olduğunu anlatmaya başlayalım; Virtual Ho ting; Türkçede anal ho ting adıyla da kullanılmaktadır Bir web...

Sanal Sunucu Nedir?

Sanal unucu; fizik el bir onucunun özel yazılımlar kullanma yoluyla birden fazla unucuya dönüştürülerek kullanılma ıdır Bu ayede unucuların en yük ek verimle kullanılma ı...