• EN AT

Metinde Anahtar Kelime Yoğunluğu Nasıl Olmalı?

SEO çalışmalarının, dijital pazarlamanın ve internetteki eşsiz rekabetin en önemli gerekliliklerinden biri seo uyumlu metin yazımıdır. Peki, metinde anahtar kelime yoğunluğu nasıl olmalı? Sorunun cevabı içeriğin kalitesini ve internette kolay bulunmasını arttırmak için son derece önemlidir. Burada akla keyword oranı gelir. Doğru oranı sağlayabilmek için seçilmiş anahtar kelimeler yalın halde ve içerik kurgusunun akışını bozmadan metin içine dağıtılmalıdır. Alt başlıklarda da çeşitli versiyonları kullanılarak hazırlanan keyword grupları, hedef kitlenize ulaşmanızı sağlayan en önemli araçlardır. Bu araçları en etkili şekilde kullanmak, çok fazla kullanmakla aynı anlama gelmez. Kısacası metnin seo uyumlu olması ve yer aldığı internet sitesinin seo analizinde başarılı sonuç yakalaması için doğru anahtar kelime oranı sağlanmalıdır. Bu amaçla odak ve yardımcı anahtar kelime grupları yazıda %1-2 yoğunluğunda kullanılmalıdır. Bu durumda 300 kelimelik bir yazıda odak keyword 3-5 kez kullanılabilir. Yardımcı keyword grupları da büyük olasılıkla Focus keyword grubunu kapsıyor olacaktır. Bu nedenle seçili kelime gruplarını kullanırken toplam orana dikkat etmek önemlidir.

Anahtar Kelime Yoğunluğu Nasıl Belirlenir?

Odak ve yardımcı keyword gruplarını belirledikten sonra “Metinde anahtar kelime yoğunluğu nasıl belirlenir?” sorusunun cevabı büyük önem taşır. Çünkü seçilen anahtar kelimelerin doğru bir dağılım ile metin içinde yer alması gerekir. Bu konu sayfanızın indexlenmesi için önemlidir. Ancak aynı zamanda okunurluğu yükseltmek, okuyanları rahatsız etmeden metni akıcı şekilde oluşturmak için de doğru keyword dağılımı azami önem taşır. 300 kelimelik bir metin için konuşacak olursak içerikte 1 ana, 2 alt başlık kullanılması idealdir. Anahtar kelime dağılımı yapılırken her başlık altında bir kez anahtar kelime kullanılabilir. Aşırı kullanım olmaması açısından son başlıkta anahtar kelime kullanımı yerine ona yakın sözcük kalıplarından oluşan başka bir ifade yer alabilir. Metinde kelime sayısı daha fazla olacaksa şu mantıkla ilerleyebilirsiniz: 100 kelimede 1, 200 kelimede 2, 300 kelimede 3… her 100 kelimeye 1 ya da 1,5 oranında keyword denk gelecek şekilde yazmak doğru kelime grubu dağılımını sağlayacaktır. Duruma göre bu oranı %2 hatta %2,5 yapabilirsiniz. Anahtar kelimelerin rekabet gücüne bağlı olarak da değişebilen bu oran, rekabet düzeyi orta derecede olan kelime grupları için idealdir. Zaten rekabet düzeyi çok yüksek olan kelimeleri seçmek, özellikle yeni internet siteleri için önerilen bir şey değildir. Rekabet düzeyi çok yüksek kelimeleri çok sık kullanmak yerine daha geçerli bir yöntem deneyebilirsiniz. O da kullanacağınız anahtar kelime grubunda yer alan kelime sayısını arttırmaktır. Bir örnekle ifade etmek gerekirse anahtar kelime olarak “seo çalışması” demek yerine “arama sorgusunda ilk üçe girmenizi sağlayacak seo çalışması” gibi bir kalıp kullanabilirsiniz.

Doğru Anahtar Kelime Yoğunluğu Nedir?

Genellikle her seo uyumlu makale için tercih edilen çeşitli kelime grupları vardır. Bunlar olmadan belli bir anahtar kelime yoğunluğu oluşturulmadan, seo uyumu yakalanamaz. Ancak sadece seçilen keyword ve oluşturulan keyword density, seo uyumu için yeterli değildir. Başlıklarda ve metinde anahtar kelime kullanımına dikkat edilse bile üzerinde durulması gereken önemli bir diğer özellik özgünlüktür. Seçili kelime gruplarının özgünleştirilmesi seo çalışmasında hedef kitle analizi için son derece önemlidir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi seçilen keyword grubunu çekim eki almayacak şekilde yalın halde ve niteleyici kelimelerle beslemelisiniz. Alternatifler üretmek gerekirse bir metin için genel başlık ve alt başlık önerileri oluşturmak mümkündür. Oluşturacağımız başlıkların dikkat çekici olmasına dikkat etmelisiniz. Bir de internette aranma potansiyeli yüksek olabilecek seçimler yapmalısınız. Örnek başlık çeşitleri:

Öneri1
Head 1 (Ana Başlık): Fark Edilmenizi Sağlayacak Profesyonel SEO Çalışması
Head 2 (birinci alt başlık): Profesyonel Seo Çalışması Nasıl Yapılır?
Head 3 (ikinci alt başlık): Rakiplerinize Fark Atmanızı Sağlayacak Site Dışı Seo
Head 4 (üçüncü alt başlık): Stratejik Seo Çalışması Nasıl Yapılır?

Öneri2
Head 1 (Ana Başlık): İnternet Siteleri İçin SEO
Head 2 (birinci alt başlık): SEO Nedir?
Head 3 (ikinci alt başlık): SEO Nasıl Yapılır?
Head 4 (üçüncü alt başlık): SEO Kim Tarafından Yapılabilir?

Yukarıdaki başlıklar için 1000 kelimeye kadar çıkabilen, bilgi vermeyi amaçlayan güzel bir blog yazısı hazırlanabilir. 1000 Kelimelik bir yazı içinde toplamda 20 adede kadar odak anahtar kelime ve türevleri kullanılabilir. Bu şekilde özgün ve hedefe yönelik kelime çalışması yapıldığında hedef kitleye ulaşmak daha kolaydır. Ancak hedef kitleye ulaşırken de dikkat edilmesi gereken belli noktalar bulunur. İnternet sayfalarına çok fazla ziyaretçi çekebilmek genellikle ilk hedef olarak görülür. Ancak önemli olan doğru hedef kitleyi sayfanıza çekebilmektir. Çünkü içeriğinizle ilgilenmeyen bir kitle sayfanıza geldiğinde belki bir iki cümle okuyup bloğu, forumu ya da internet sitesini terk edecektir. Doğru bilgi ve doğru anahtar kelime ile hem oturum süresini uzatabilir hem de sadık bir hedef kitle edinebilirsiniz.

4954 okunma
Kader Öktem

6 yıldır SEO ve içerik Editörü olarak 1 SEO Uzmanı Ajansı bünyesinde çalışmaktayım. Uzmanlık Alanım : Doğal SEO teknikleri ile web sitelerini Google ve diğer arama motorlarında yükselmesi ve ziyaretçilerinin artmasını sağlamaktayım.

BENZER YAZILAR

SEO Teknikleri

Güncel SEO Teknikleri SEO, arama motorlarında ıralama hedefleyen ve rakiplerini geride bırakmak i teyen her web ite inin ihtiyaç duyduğu bir çalışmadır Web itenizin arama motorları...

Organik Hit Kazanma Teknikleri

Organik Hit Nedir Organik hit, internet adre ine kendi arzu uyla ve doğal olarak gelen ziyaretçi ayı ıdırDoğal ziyaretçi,doğal hit gibi i imlerle de anılırBu doğal yollar o yal...

SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?

SEO Uyumlu Makale Yazmak Merhaba 1 SEO Uzmanı Takipçileri Bu Makalemde izlere  SEO Uyumlu Makale Yazmak konu unda bilgiler vereceğiz SEO çalışmalarında en önemli kı ımlardan bir...