• EN AT

WordPress SEO Uzmanı

SEO uygulamaları web sitenizin arama motorlarının sonuç sayfalarında (SERP – Search Engine Results Page) üst sıralarda yer almanızı hedefleyen, sağlayan çalışmalardır. Yani organik arama sonuçlarında yükselmenizi ve önemli bir maliyet üstlenmeden ziyaretçi sayınızı, genellikle müşteri sayınızı artırmanızı sağlayan çalışmalardır. SEO çalışmalarının geri dönüşüm oranı (ROI) diğer yöntemlere göre 40-100 kat daha fazla olabilmektedir.

Bu yazımızda WordPress tabanlı sitelerden ve bu siteler için yapılması gereken SEO çalışmalarından bahsedeceğiz. Çünkü birçok kişinin sandığının aksine WordPress arama motoru sonuç sayfalarında garanti bir sıra elde etmenizi sağlamayacaktır. SEO çalışmaları yaparak web sitenizin trafiğini artırmanıza ve istediğiniz sonuca ulaşmanıza yardımcı olacaktır ama SEO konusuna önem vermeden otomatik olarak arama sonuçlarında ilk sayfada yer almanızı sağlamayacaktır.

WordPress Nedir?

WordPress, çok basit bir şekilde açık kaynak kodlu bir kişisel yayın sistemi olarak tanımlanabilir. Ama WordPress sadece blog hazırlama, makale ve içerik hazırlama ve düzenleme sistemi değildir. Bir CMS (Content Management System / İçerik Yönetim Sistemi) olan WordPress, kodlama bilgisine ihtiyaç duyulmadan farklı web siteleri hazırlanabilmesine imkan tanımaktadır.
Dünyadaki milyonlarca web sitesinin yaklaşık %30’luk bölümü Wordpres altyapısıyla hazırlanmıştır. Sadece kişisel bloglar değil, haber siteleri, e-ticaret siteleri, kurumsal siteler, forumlar; kısacası aklınıza gelen her türlü web sitesi WordPress ile hazırlanabilir, hazırlanmaktadır.

WordPress SEO Çalışmaları

WordPress SEO dostu bir sistem olarak tanımlanır. Dolayısıyla pek çok kişi WordPress tabanlı sitede SEO çalışmalarına ihtiyaç kalmadığını düşünür. Bu çok yanlış bir düşüncedir. Çünkü web sitelerinin özel ihtiyaçları vardır. Sektöre, site yapısına, içeriğe, sunulan ürünlere göre değişen bu ihtiyaçlara uygun bir şekilde SEO çalışmaları yapılması, arama motorlarının organik arama sonuçlarının istediğiniz biçimde olmasının sağlanması gerekir. Dolayısıyla “%100 SEO uyumlu CMS” diye bir şey yoktur, tabi ki WordPress de bu kurala uymaktadır.
Yani WordPress kullanarak sıfırdan bir site hazırladığınızda ya da sitenizi WordPress’e geçirdiğinizde web siteniz organik sıralamalarda otomatik olarak yükselmez(veya WordPress olumlu katkı sağlamaz), SEO çalışmalarını yapmaya devam etmelisiniz hatta daha çok önem vermelisiniz. Çünkü avantajlı WordPress altyapısını kullanmaya başlamanıza rağmen SEO çalışmaları yapmadığınızda sıralamalarda geriye düştüğünüzü, dikkat etmediğiniz bazı konular, önemli noktalar nedeniyle Google tarafından cezalandırıldığınızı görebilirsiniz. Dolayısıyla sitenizi WordPress’e geçirdikten sonra SEO çalışmalarına daha büyük önem vermelisiniz. SEo uyumlu bir site yani WordPress altyapısını kullanan bir site arama sonuçlarında ilk sayfada yer alma şansını artırır ama bu şansı gerçekliğe dönüştürmek için bazı tekniklerden faydalanmak gerekir. WordPress SEO teknikleri ismiyle anlatacağım bu çalışmalar, tecrübeli bir WordPress SEO Uzmanı tarafından planlanmalı ve uygulanmalıdır.

WordPress SEO Teknikleri

WordPress SEO teknikleri aslında diğer SEO çalışmalarından çok da farklı olmayan tekniklerdir. WordPress’in avantajı sunduğu hazır temalar, bazı eklentilerin kolay biçimde yüklenebilmesi ve kullanılabilmesi ya da diğer SEO çalışmalarının bazılarında kolaylıklar sağlaması olarak gösterilebilir. Ama örneğin WordPress tarafından sunulan temalar her zaman yeterli olmayabilir (hatta çoğu zaman değildir). Dolayısıyla SEO dostu bir tema seçmeniz ve bunu yüklemeniz gerekecektir. Tabi eklentiler ve diğer SEO ayarları gibi konularda da benzer tespitler yapılabilir. Dolayısıyla WordPress konusunda da uzman olan bir SEO uzmanından, kısaca WordPress SEO uzmanı olarak isimlendirilen kişilerden yardım almanız gerekecektir.
Wordpress en iyi SEO yöntemlerini kendiliğinden uygular ama sitenize özel SEO ayarlarının en iyi biçimde yapılmasını ve uygulamaya girmesini sağlayan alanında yetkin bir WordPress SEO uzmanının çalışmaları olacaktır. Kurulum sırasında ve sonrasında ayarlar doğru biçimde yapılmazsa Google başta olmak üzere arama motorlarının tamamıyla can sıkıcı sorunlar yaşayabilirsiniz. Karşılaşılabilen WordPress SEO hatalarını incelemeden önce WordPress SEO uzmanının yapacağı çalışmanın aşamalarını anlatalım:

WordPress SEO Çalışmalarının Aşamaları
WordPress SEO uzmanı tüm SEO çalışmalarında olduğu gibi WordPress SEO çalışmalarında da şu hazırlıkları ve uygulamaları yapacaktır:
1. Site ve Rakipler Hakkında Araştırma: Siteyi oluştururken sitenin konusu, benzer sitelerdeki içerikler, ziyaretçiler neler talep edecek, hedeflenen hit gibi konuların araştırılması gerekecektir.
2. Planlama: Araştırma aşamasından sonra yani sitenin eksikliklerini ve ihtiyaçlarını tespit ettikten sonra yapılması gereken çalışmaların sıraya konulması, planlanması uygun olur.
3. Uygulama Aşaması: Yapılması planlanan bütün çalışmaların, bütün projelerin uygun sırayla devreye sokulması, uygulamalarının yapılması aşamasıdır.
4. Kontrol, İzleme ve Takip: Yapılan çalışmaların sonuçlarını görmek için biraz beklemek, çeşitli araçlardan faydalanarak sonuçları düzenlemek, rakiplerin sonuçlarını ve yaptıkları geliştirmeleri takip etmek olarak anlatılabilir.
5. Değerlendirme ve Yorumlama: Ziyaretçi sayısı, sitenin anahtar kelimelerdeki sıralaması vb. verileri değerlendirme ve yorumlama aşamasıdır. Buna göre yapılan uygulamaların başarısı ölçülebilir, eksiklikler tespit edilerek yeni uygulamalar yapılabilir.
6. Kontrol: Eksik ve hataların giderildiği, kontrol ve bakım işlemlerinin yapıldığı aşamadır.

WordPress SEO Hataları

Yukarıda sıraladığımız SEO çalışmaları yapılacaktır ama WordPress tabanlı sitede karşılaşabileceğiniz problemler hakkında bilgi sahibi olunması da önemlidir. Dolayısıyla çalıştığınız WordPress SEO uzmanının çalışmalara başlamadan önce bu konuda bilgi sahibi olması, karşılaşılabilecek problemleri çalışma aşamaları sırasında denetlemesi ve gerekli olan düzenlemeleri yapması gerekecektir. Karşılaşabileceğiniz WordPress SEO Hataları ve yapılması gereken düzenlemeler şu şekilde verilebilir:

  1. Kalıcı bağlantıların yani url yapısının düzenlenmesi,
  2.  Replytocom ve benzxeri diğer url parametrelerinin ayarlarının doğru biçimde yapılması,
  3.  Yüklenme süresi hakkındaki çalışmalar, yüklenme süresinin optimize edilmesi,
  4.  Mobil uyumluluk problemleri ve bu problemlerin giderilmesi,
  5.  Yinelenen içeriğe gibi problemlere yol açan hatalar ve bunları engelleyen düzenlemeler,
  6.  Arşiv, Yazar, Etiketlerin ortaya çıkardığı sorunlu sayfalar ve sorunun giderilmesi,
  7. Thin Content – İnci içerik hakkındaki çalışmalar, boş içerik ve sayfa oluşturan kodların tespit edilmesi ,
  8.  Canonical url kullanılması gerekmektedir. Farklı biçimde hazırlanan URL’ler çalışabilir ve aynı sayfayı gösterebilir ama düzenleme yapılması gerekir (SAYFADAN ÖRNEK KOY)
  9. Trailing Slash yani sayfa sonuna slash eklenmesi – eklenmemesi sorunu. İki durumda da sayfa açılır ve SEO bakımından problemlere neden olacağı için giderilmesi gerekir. (SAYFADAN ÖRNEK KOY)
  10.  Attachment sayfalarının oluşturduğu boş sayfaların düzenlenmesi (WordPress siz dosya yükledikçe otomatik olarak oluşturulan sayfalar. Google arama sonuçlarından kaldırılmaları gerekir.) ÖRNEK KOYABİLİRSİN
  11. Yoğun Javascript ve CSS yüklemesi problemi,
  12.  Cache eklentileri ve onların ortaya koyduğu problemler,
  13.  Robots.txt problemleri,
  14.  SQL veri tabanındaki tablolarda yaşanan sorunlar ve giderilmesi,
  15.  Yönetim paneline giriş gibi konularda çıkabilen güvenlik problemleri ve giderilmesi.

WordPress SEO Ayarları ve WordPress SEO Teknikleri

WordPress hatalarını unutmamak ve çalışmaları buna uygun şekilde yapmak gerekir ama WordPress altyapısıyla hazırlanan sitenin kurulumunda ve kurulumundan sonra bazı ayarların yapılması da gerekecektir.
WordPress SEO Ayarları

  1. Kalıcı Bağlantı – Permalink ayarlarını yapmak: Yani Ayarlar > Kalıcı Bağlantılar sekmesine tıklayarak varsayılan olarak php uzantılı şekilde olan link yapısını html veya diğer formatlarda olacak şekilde değiştirmek,
  2. Yorumları Elle Onaylama Ayarına Getirmek: Varsayılan olarak eklenen sayfaları, yazıları ve yorumları silmek, yorum ayarlarını Ayarlar > Tartışma bölümünden “elle onaylama” biçimine getirmek
  3.  Kullanıcı Yorumları Ayarlarını Yapmak: Ayarlar > Tartışma sekmesinden kullanıcı yorumlarıyla ilgili ayarları yapmak,
  4. İsteyen Herkes Kayıt Olabilsin Seçeneğini Kaldırmak: Kullanıcıların içerik göndermediği bir site hazırlamışsanız; Ayarlar > Genel sekmesindeki “isteyen herkes kayıt olabilsin” seçeneğinin yanındaki işareti kaldırmak (Tüm içerikleri sizin oluşturduğunuz bir web siteniz varsa, bu işlem sizi spam üye kayıtlarından koruyacaktır. Tabi kullanıcılarınızın içerik eklediği bir siteniz varsa bu seçeneği kaldırmanız doğru olmayacaktır.)

WordPress SEO Teknikleri

  1. Ping Servisi Eklemek: Ayarlar > yazma sekmesinde Servis Listesi bölümüne ping servisleri eklemek (yeni bir içerik yayınladığınızda bunu ping servislerine bildiren ve varsayılan olarak ekli olan tek bir ping servisi vardır. Bu servislerin sayısını artırmak uygun olacaktır),
  2.  SEO Dostu Tema: Varsayılan olarak WordPress tarafından atanan temanın yerine SEO dostu (mobil uyumlu, eklentiler ve script dosyalar ile karmaşık hale gelmemiş olan) bir tema yüklemek)
  3.  URL Adresini Düzenlemek: Genel ayarlar başlığından WordPress Adresi (URL) ve Site Adresi (URL) adresini tercih ettiğiniz şekle göre düzenlemek (normalde WordPress adresini https://wordpress.org şeklindedir. Bu adresi https://www.1seouzmani.com/ şeklinde yani başında “www” olacak şekilde değiştirmek. Bu seçim normalde SEO üzerinde etkili olmaz ama kişisel bir tercih ve prestij açısından değiştirmek uygun olabilir. Bu iki versiyonla sitenize ulaşmak mümkün olursa, Google ikisini de dizine ekleyebilir ve dizindeki durumunuzda karmaşa olabilir. Dolayısıyla bu adreslerin ikisiyle de arama yaparak kontrol etmek ve en çok kayıt olan şekli, o versiyonu seçmek doğru olabilir),
  4.  Breadcrumbs Etkinleştirme: Ziyaretçilere sitede nerede bulunduklarını gösterecektir. Kullanmak zorunda değilsiniz ama arama motorlarının site yapısını ve hiyerarşilerini sağlamaları, dahili link yapısının oluşturulmasını sağlamaları, Google arama sonuçlarında görünmeleri ve ziyaretçilerinize yardımcı olmaları gibi önemli faydaları vardır. Google arama sonuçlarında çıkmaları ve içeriklerin daha anlaşılabilir şekilde görünmelerini sağlamaları nedeniyle Breadcrumbs etkinleştirme işlemini gerçekleştirmek (YOAST eklentisini etkinleştirdikten sonra ana menüde ortaya çıkan SEO menüsünden Arama Görünümü > Breadcrumb seçeneğini aktifleştirmek),
  5.  Sayfaları ve Makaleleri Biçimlendirmek: WYSIWYG Editörü kullanmak yani sayfada yer alan içerikleri büyük metinler halinde yayınlamak yerine WordPress’in sunmuş olduğu WYSIWYG editörü aracılığıyla HTMl öğeleri gibi imkanlardan faydalanarak sayfaları yapılandırmak,
  6. Görsellere Alt Metin Ekleme: Görsellerde alt metin kullanmak ziyaretçilerinize bilgi vermesinin yanı sıra normalde görselleri anlama yetisine sahip olmayan arama motoru okuyucularına bilgi verecektir. Bu da arama sonuçlarına olumlu katkı yapar. Önemli WordPress SEO tekniklerinden birisidir, listemize eklemek gerekir.
  7.  Dahili Linkler: Sitedeki yazıların ve sayfaların bağlantılı olması SEo açısından değerli olan dahili linklere sahip olmanızı sağlamanın yanı sıra, ziyaretçilerinizin sayfalar ve içerikler arasında geçişler yapabilmesini sağlayacaktır: WYSIWYG editörü ya da diğer bazı araçları kullanarak sayfalar arasında bağlantı kurmak (link vermek),
  8.  Sayfa Açıklamalarını, Etiketleri, Başlıkları Özgünleştirmek ve Optimize Etmek: Meta başlıkları, açıklamaları ve etiketleri düzenlemek sayfalarınızın ilgi çekici olmasını ve trafiğinizin artmasını sağlayacaktır.
  9. Kopya İçerikleri ve Düşük Değere Sahip İçerikleri Düzenleme: Kopya içerikler yani sitenizde aynı iki sayfanın veya çok benzer iki sayfanın, içeriğin olması sorun yaratabilir. WordPress hataları bölümünde de belirttiğim gibi Canonical URL kullanarak tercih ettiğiniz sayfanın arama dizinine eklenmesini sağlayabilirsiniz. Bu işlemi benzer içeriklerin birisini “noindex” olarak işaretleyerek ve arama motoru dizininden kaldırılmasını sağlayarak da yapabilirsiniz. Düşük değere sahip olan içerikler de noindex olarak yapılandırılmalıdır. Çünkü bu sayfalar yine de kullanıcılar tarafından değerli olabilecek sayfalardır ve arama motorları tarafından dizine eklenebilir. Noindex ekleyerek bu sayfaların arama motorlarında gözükmesini engellemiş olursunuz.
  10.  İçerik Önbellekleme Seçeneği: Performans > Genel Ayarlar kısmından (WP Rocket eklentisini yükledikten ve etkinleştirdikten sonra) ilgili eklentinin varsayılan ayarlarını kullanarak sayfanızın sabit bir versiyonunu oluşturmanızı ve kullanıcılarınızın tarayıcılarının sayfayı daha hızlı yüklemelerini sağlayan teknolojidir. Siteniz hızlı bir şekilde yüklenir ve kullanıcılarınız sitenizi problem yaşamadan gezebilirler. WordPress için farklı önbellek eklentileri de bulunmaktadır.
  11. Görselleri Optimize Etmek: Sitede yer alan içeriklerdeki makalelerin içine eklediğiniz görseller sayfanın açılma hızını düşürebilir. Normalde 3 MB civarında olan sayfa boyutuna uzun bir makale ve çok sayıda görsel eklediğinizde, sayfanın açılma süresi 3 saniyeyi geçebilir. İstatistikler açılması 3 saniyeyi geçen sürelerde açılan sayfaları ziyaret eden kişilerin siteyi terk etmeyi tercih ettiklerini göstermektedir. Bu nedenle Smush Image Compression and Optimization gibi eklentilerden faydalanarak görselleri sıkıştırmak, boyutlarını küçültmek gerekebilir. Tüm görselleri sıkıştırdıktan sonra dilerseniz yeniden boyutlandırmayı aktif hale getirerek düzenleme yapabilirsiniz.
14169 okunma
Kader Öktem

6 yıldır SEO ve içerik Editörü olarak 1 SEO Uzmanı Ajansı bünyesinde çalışmaktayım. Uzmanlık Alanım : Doğal SEO teknikleri ile web sitelerini Google ve diğer arama motorlarında yükselmesi ve ziyaretçilerinin artmasını sağlamaktayım.

BENZER YAZILAR

SEO Teknikleri

Güncel SEO Teknikleri SEO, arama motorlarında ıralama hedefleyen ve rakiplerini geride bırakmak i teyen her web ite inin ihtiyaç duyduğu bir çalışmadır Web itenizin arama motorları...

Organik Hit Kazanma Teknikleri

Organik Hit Nedir Organik hit, internet adre ine kendi arzu uyla ve doğal olarak gelen ziyaretçi ayı ıdırDoğal ziyaretçi,doğal hit gibi i imlerle de anılırBu doğal yollar o yal...

SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?

SEO Uyumlu Makale Yazmak Merhaba 1 SEO Uzmanı Takipçileri Bu Makalemde izlere  SEO Uyumlu Makale Yazmak konu unda bilgiler vereceğiz SEO çalışmalarında en önemli kı ımlardan bir...