• EN AT

Sanal Sunucu Nedir?

Sanal sunucu; fiziksel bir sonucunun özel yazılımlar kullanma yoluyla birden fazla sunucuya dönüştürülerek kullanılmasıdır. Bu sayede sunucuların en yüksek verimle kullanılması sağlanmaktadır. Bunu en basit manasıyla bir sunucuda bağımsız olan birden fazla işletim sisteminin bulunması durumu olarak anlatılabilir. Sanal sunucular üzerinden fiziksel sunucularla yapılacak tüm işlemler kolayca yapılabilir.

İşlem yapma kabiliyeti açısından fiziksel sunucu ile sanal sunucu arasında hiçbir fark yoktur. Ancak fiziksel sunucular bazen belli sorunlara yol açabilir. Sanal sunucular bu durumda yeterli ağ ve fiziksel imkan sağlayabilmektedir.

Sanal sunucuların İngilizcede Virtual Private Server adıyla anıldığını da belirtelim. Her sanal sunucuda kendisi içinde ayrım yapılmasını sağlayacak IP adresi, RAM, sabit disk, işletim sistemi ve bağlantıyı sağlayan konfigürasyon dosyaları yer almaktadır.

Sanal sunucu kullanabilmek amacıyla ilk olarak fiziksel kullanıcıya ihtiyaç vardır. Bu sistem sayesinde aynı sunucu üzerinden birden fazla sunucuyu en verimli şekilde kullanmak mümkündür. Sanal sunucular firmalara çok büyük avantajlar sağlamaktadır. Şimdi sanal sunucu türlerine değinelim.

Sanal Sunucu Türleri Nelerdir?

Bulut teknolojilerin büyük gelişme göstermesiyle birlikte sanal sunucular da çeşitlendi. Çok sayıda hosting firması farklı sanal sunucu türleri kullanmaya başladı.
VPS Sanal Sunucu: VPS sanal sunucu çok sayıda kişinin aynı sunucu üzerinde aynı anda kullanım gerçekleştirmesini sağlar. En çok terci edilen sanal sunucu türüdür. Bulut teknolojilerde bu sunucu türüne dünyanın her köşesinden kolayca ulaşılabilmektedir. Kullanıcıların yaptıkları hamleler diğer kullanıcıların kaynak kullanımında performansı etkilemez.

VDS Sanal Sunucu: Sanallaştırma işlemlerinde ana sunucunun başka bir kullanıcıyla paylaşma olmadan kullanılmasını sağlayan sanal sunucu türüdür. VDS sanal sunucu sayesinde daha esnek, izole edilen güçlü bir ortam yaratılabilir. Ayrıca ana sunucu ve diğer kaynaklar üzerinde kontrol daha kolay olur. VDS kullanan kişileri istedikleri sayıda sanal sunucu ortamı oluşturma şansına sahiptir. Ücretlendirme yapılırken VDS üzerinde yer alan sanal sunucu sayısı dikkate alınmaz.

Sanal Sunucu Kullanım Alanları

Ülkemizde ve dünyada küçük ile orta ölçekli firmalar tarafından web sitesi barındırmada, radyo yayını yapmada, yedeklemede, kontrol panelinde ve diğer web yazılımları tutmak amacıyla tercih edilirler. Özellikle ekonomik yapısıyla birçok alanda tercih edilen bir sunucu türüdür. Fiziksel sunucularda sorun yaşayan kişiler için sanal sunucular çok doğru seçim olacaktır. Sanal sunucuların kullanım alanlarına kısaca değinelim;

  • Firmaların ve müşterin dosyalarını barındırma ve farklı ortamlardan eş zamanlı erişim sağlama
  • En fazla 10 tane olmak kaydıyla web sitesi barındırma
  • İnternet sunucusu barındırma
  • Mail sunucularını barındırma
  • Veri tabanı ihtiyaçlarına cevap bulma
  • cPanel ve Plesk barındırma
  • Müşterilere yönelik bulut tabanlı servis hizmeti verme
  • Uzaktan çalışan personeller için sanal ortamda iş istasyonları sunma gibi amaçlarla kullanılabilir.

Yukarıda sanal sunucu kullanım alanlarından kısaca bahsettik. Ancak sınırlandırmanın yanlış olduğunu da söyleyelim. Orta dereceli trafiği olan ve bütün sunucuya ihtiyaç duymayan web siteleri, kurumsallaşmış olan firmalar ve orta ölçekli portallar için de doğru seçim olacaktır.
Sanal sunucular geniş bir kullanım alanına sahiptir. Sanal sunucuların web sitelerine sağlayacağı avantajlardan da bahsedelim.

Sanal Sunucu Avantajları Nelerdir?

Sanal sunucular web siteleri için birçok avantaja sahiptir. Bir sanal sunucunun sağlayacağı faydaları sıralayalım;

  • Sanal sunucular paylaşımlı ve dedicated sunucuların avantajlarını barındırır.
  • Herkese kendi bant genişliği ve depolama alanı sağlar. Bu özellikleri sağlayan dedicated sunuculardan daha ekonomik fiyatlara kiralanabilir.
  • SSH ve root erişimi vardır. Bu vesileyle sanal sunucu ortamı en etkili şekilde optimize etme özelliğine sahiptir.
  • Özelleştirilebilir yapıya sahiptir. Kullanan kişiler istediği zaman işletim sistemi tercihini dahi ihtiyacına yönelik düzenleyebilir.
  • Sanal sunucu ölçeklendirilmesi, kaynakların arttırılma durumu, ihtiyaç olmadığında azaltılması oldukça kolay yapılabilmektedir.
  • Sunucu kaynaklarının birbirinden izole edilmesini sağlar. Böylece sunucuda yer alan verilerin güvenli şekilde saklanmasına yardımcı olur.

Sanal Sunucu Nasıl Kurulur?

Sanal sunucu birçok kullanım avantajına sahiptir. Ayrıca kurulumu da son derece pratik ve kısa sürede yapılır. Kurulum için hazır olan sistemi olan fiziksel sunucu üzerinden açmak gerekir. Hazır imaj üzerine Windows ya da Linux işletim sistemine sahip sanal sunucuyu ortalama 30-50 dakikada kurabilirsiniz.
Sanal sunucu kurulumu yaptıktan sonra fiziksel sunucu vasıtasıyla tüm donanımları istenen oranda sanal sunucuya aktarmak mümkündür. Daha sonra duruma bağlı olarak ekleme ya da çıkarma da yapılabilir. Sanal sunucunun ana kaynakları sınırlı olacaktır. Bu yüzden sanal sunucular bulut sunucularda olduğu gibi sınırsıza yakın kullanım sağlamaz.

Sanal Sunucu Kimler İçin Uygun Değildir?

Buraya kadar sanal sunucunun birçok özelliğinden bahsettik. Şimdi de sanal sunucunun kimler için uygun olmayacağından bahsedelim;

  • Yeni kurulmuş olan ve kısıtlı bütçeye sahip, ödeme seçenekleri konusunda kanuni yetkileri olmayan firmalar için uygun değildir.
  • Root erişimi konusunda teknik bilgisi olmayan ya da bu konuda bilgili personele sahip olmayan firmalar için doğru seçim olmayacaktır.
  • Bütün sunucunun verdiği tüm kaynakları kullanması gereken kurum ve kişiler için yetersiz kalan bir sistem olacaktır. Bu durumda dedicated sunucu daha doğru seçim olacaktır.
  • Yüksek bant genişliği gereken web siteleri ve uygulamalar için yeterli olmayacaktır.
1404 okunma
Kerem A.soy

4 yıldır Dijital Pazarlama ve içerik Editörü olarak 1 SEO Uzmanı Ajansı bünyesinde çalışmaktayım.

BENZER YAZILAR

VDS ve VPS Arasındaki Farklar Nelerdir?

VDS ve VPS ara ındaki farklara girmeden önce virtual ho ting teriminin ne olduğunu anlatmaya başlayalım;Virtual Ho ting; Türkçede anal ho ting adıyla da kullanılmaktadır Bir web...

Fiziksel Sunucu Nedir?

Fizik el unucu; geniş çaplı olarak oluşturduğunuz internet tabanlı projeler için tercih edebileceğiniz, hem donanım hem de tüm unucu kaynaklarının ize özel olarak tah i edildiği...