• EN AT

VDS ve VPS Arasındaki Farklar Nelerdir?

VDS ve VPS arasındaki farklara girmeden önce virtual hosting teriminin ne olduğunu anlatmaya başlayalım;

Virtual Hosting; Türkçede sanal hosting adıyla da kullanılmaktadır. Bir web sunucusunda yer alan kaynakların belirli oranlar olmak koşuluyla sistemi yöneten tarafından birden fazla kullanıcıya ayrılması durumudur. Kullanıcılar kendilerine sanal ortamda ayrılan bu kaynakları birbirinden bağımsız olarak kullanmaktadır. Paylaşımlı hosting uygulamalarına göre en güzel yanı kullanıcıların virtual hosting sisteminde daha fazla yetkiye sahip olmalarıdır. Bu sistemde kullanıcılar sunucuda daha fazla parametreye hakim olacaklardır.

Virtual hosting iki farklı şekilde kullanılabilmektedir. Bunlar Virtual Private Server ( VPS) ile Virtual Dedicated Server (VDS) olarak karşımıza çıkar. Şimdi bu iki virtual hosting tipini tek tek inceleyelim. Daha sonra bu iki sunucu tipi arasındaki farka detaylı olarak değineceğiz.

Virtual Private Server (VPS) Nedir?

VPS sunucuları paylaşımlı sanal sunuculardır. Bu sistemler fiziksel bir sunucuya ait donanımın bölümlenmesi sonucunda ortaya çıkan her bir sunucunun ismidir. Burada sanal sunucular aynı kaynakları kullanır. Aynı kaynaklar kullanılsa da sunucular birbirinden bağımsız şekilde yönetilmektedir.

Kullanıcılara ayrılan sunucu kaynakları kullanılmadığı zaman başka bir sunucu tarafından da kullanılabilir. Bu sistem ortak olarak çalışan bir sanal sunucu sistemidir. Bu sistemde kısaca ana sunucu yazılımsal bakımdan kullanıcılar arasında bölünmektedir. VPS’lerde tek bir işletim sistemi kullanılmaktadır. Bir VPS yüksek oranda çalıştığında diğer VPS üzerinde olumsuz etki yaratabilir.

Virtual Dedicated Server (VDS) Nedir?

VDS sunucular ise paylaşımsız olan sunuculardır. Burada VPS’ye benzer şekilde kaynaklar kullanıcılar arasında paylaşılmaz. VDS sisteminde tüm kaynaklar tek bir kullanıcı tarafından kullanılmaktadır. Ayrıca sunucuda bulunan internet siteleri birbirinin performansına etki etmemektedir. Bu sunucularda kullanıcılar kaynak paylaşımı yapmaz. Herkes kendine verilen kaynağı kendi başına kapasitesi ölçüsünde kullanır.

VDS sunucuda fiziksel bir sunucunun kaynakları paylaştırılmaz. Burada donanımsal anlamda bir paylaşım söz konusudur. Bu sunucularda güvenlik önlemleri daha iyi alınabilir. Ayrıca performans ve kullanılabilirlik bakımından da daha doğru bir seçimdir. VDS sunucular kişiselleştirilerek kullanıcıların isteklerine göre şekillendirilebilir.

VDS ve VPS Arasındaki Farklar

Yukarıda sizlere VDS sunucu ile VPS sunucuyu detaylı olarak anlattık. Yukarıda yaptığımız anlatımlarda bu iki sunucu arasındaki bazı farkları net olarak görmenizi sağladık. Şimdi de sizlere bu iki sunucu arasındaki detaylı farkları anlatalım;

  • VPS sunucunun hem kurulum aşaması hem de yönetimi son derece pratik ve kolaydır. Ancak kullanıcılar sunucuda kısıtlı yetkiye sahiptir. Kısıtlı yetki; istediğiniz sistemi kurma, istediğiniz an kaldırma, sunucu yönetim panelini kişiselleştirme gibi konularda özel ayarlara izin vermez.
  • VDS sunucunun ise kurulumu son derece zordur. Bu sunucuyu kurarken her ayarı manuel olarak yapmanız gerekir. Kullanıcılar bu sunucuda istedikleri işletim sistemini kurma şansına sahiptir. Sistemde kullanıcıya tanınan tam yetki vardır. Burada istediğiniz kontrol panelini kişiselleştirebilir, kaldırabilir ve istediğiniz eklentileri kurarak yönetimini gerçekleştirebilirsiniz.
  • VDS sistemi uygun maliyetli bir sanal sunucudur. VPS daha yüksek bütçeli firmalar ve kişiler için doğru seçimdir. Çünkü VDS pahalı bir sanal sunucudur.
  • VPS sisteminde kaynaklar diğer kullanıcılarla ortak olarak kullanılabilir.
  • VDS sisteminde tüm sunucu kaynakları sadece tanımlanan kullanıcı tarafından kullanılabilir. Diğer kullanıcılar sistemi kullanamazlar.
  • VPS sunucusunda yer alan internet siteleri diğer sitelerin performansını olumsuz etkileyebilir.
  • VDS sisteminde diğer internet sitelerinin performansından bir etkilenme söz konusu değildir.
  • VPS sisteminde her zaman yedekleme yapabilirsiniz. İstediğiniz an geri yükleme gerçekleştirebilirsiniz.
  • VDS sunucuda ise bir durum olduğunda yedekleme ve geri getirme daha zorlu bir süreçtir.
  • VDS sunucu daha güvenilir ve daha yüksek performans sağlar.
1328 okunma
Kerem A.soy

4 yıldır Dijital Pazarlama ve içerik Editörü olarak 1 SEO Uzmanı Ajansı bünyesinde çalışmaktayım.

BENZER YAZILAR

Fiziksel Sunucu Nedir?

Fizik el unucu; geniş çaplı olarak oluşturduğunuz internet tabanlı projeler için tercih edebileceğiniz, hem donanım hem de tüm unucu kaynaklarının ize özel olarak tah i edildiği...

Sanal Sunucu Nedir?

Sanal unucu; fizik el bir onucunun özel yazılımlar kullanma yoluyla birden fazla unucuya dönüştürülerek kullanılma ıdır Bu ayede unucuların en yük ek verimle kullanılma ı...