SEO ve Pazarlama
Web sitenizde olan SEO çalışmalarınızı aynı zamanda web siteniz içerisinde pazarlıyorsunuz. Yani web siteniz de gerçekleştirdiğini SEO çalışmalarınızın amacı her daim, web sitem nasıl daha fazla trafik alır ve daha fazla pazarlama yaparak müşteri çekerim, bu iki soru sizi ve sitenizi her zaman amaçları doğrultusunda çalışma yapmanızı sağlar.
SEO, pazarlama stratejilerinde sadece arama motorlarında yüksek sıralamaya sahip olmak değil aynı zamanda içeriği indiğiniz sırada her daim daha fazla şey olma ihtimaline sahip. Google başta olmak üzere tüm arama motorları, kullanıcıları mümkün olan en iyi sonuçları ortaya çıkarmak için bu olaya site ziyaretçilerin de katılması her zaman SEO sıralama faktörünü oluşturmuştur.
SEO, site sıralamasını arttırdığı gibi sitelerde bulunan genel pazarlama yönteminin de bir parçası. Bu yüzden biz 1 seo uzamanı olarak bugün “4 maddede pazarlama yöntemlerini” sizlere aktaracağım.
Öncelikle pazarlama teriminin tanımı günümüzde “Bir ürünü doğru zamanda, doğru yere, doğru fiyata koyarak müşterilerine sunulması” olarak açıklanabilir.
Bir SEO çalışması olan ürün pazarlamasının da içeriğine inersek;
-Ürün
-Fiyat
-Yer
-Tanıtım
diyerek dört maddede inceleyebiliriz.
1-) ÜRÜN
Öncelikle ürünlerinizin hitap edeceği kesimi belirlemeniz gerekmektedir. Ürününüz hakkında belli başlı sorulara yani müşterileriniz kim? ürünün amacı nedir? her daim gelişmeniz için hangi işleri yapmanız gerekiyor? ürününüzün müşteriye yararı ne? bu soruların cevapları aslında sizin ürününüzün pazarlamasını, ürünün fiyatlandırmasını ve tanıtımının yapılmasını için önemli sorulardır.
Bu durumda hem ürününüzü doğru konumlandırarak doğru yerlere satabilirsiniz, hemde ürününüzün size getirisi doğru fiyat olur. Markanıza ya da ürününüze oluşturduğunuz bu yaklaşım sizin pazarlama alanındaki stratejilerinizi oluşturarak temelinizi sağlamlaştırır.
2-) FİYAT
Fiyat aslında kendi özünde bir değere bağlıdır ama ürününüzün sektöründeki fiyat noktalarını da göz önünde bulundurmalısınız. Eğer oluşturduğunuz ürün fiyatı ortalama fiyatının çok üstündeyse, o ürün ne kadar göz önünde olursa olsun satış yapmaz. Eğer tam tersi bir durum olursa yani ortalama fiyatının altında bir fiyata koyarsanız ise sizin kar oranınız düşerek size kazanç sağlamaz.
Aslında çevremizde ortalamasından daha düşük fiyatlı ürünün daha çok satış yapacağı gibi bir gerçek var ama daha yüksek ya da normal fiyatta size daha fazla kar sağlayacak. Bu iki durum arasında ki dengeyi iyi kurmalısınız ki satış pazarınız her daim sizlere kazandırarak üretim yapma durumunu arttırsın.
Bu duruma örnek olarak SEO danışmanlarının aldıkları ücretleri göz önünde bulundurabilirsiniz.
Ürününüzün ya da markanızın fiyatlandırması çok önemlidir ürününüzün hizmetini sunabilmeniz ancak yine de ürününüzden kar elde edebilmeniz için iyi bir fiyat araştırması yapmalısınız. Markanızın itibarını her daim böyle yükseltirsiniz, ürününüz ortalama fiyattan daha yüksek ise muhtemeelen satış alamayıp işinizi de kaybedeceksiniz.
3-) ÜRÜNÜN ORTAMI (YER)
Müşterilerinize satışa sunduğunuz başka bir değişle pazarladığınız ürün, nereden temin edilebilecek, müşterileriniz sizleri arayabilecek mi? çevrimdışı olup iş üretimi olacak mı? gibi sorular ile ürününüzün reklamını yapıp kendinize ve ya ürününüze ulaşım kolaylığı sağlamalısınız.
Bu durum aslında sizin ürününüze ve ya sektörünüze göre değişiklik gösterebilir örnek olarak; acil durumlarda çağrılan bir çilingir iseniz insanlar sizleri telefonunuzla arayacak ve bulacaktır. Fakat başka bir kurumsal hizmet için telefondan iletişime geçeyemenler için mecburen internet ortamında ağlar, yönlendirmeler sağlayarak bezer yollar ile ürününüzün iletişimini sağlayacaksınızdır. Müşterilerinizin sizlerin nerede bulabileceğini ve doğru yerde olmanızgerektiğini iyi belirlemeniz gerekmektedir.
4-) Ürün Tanıtım
Potansiyel müşteri ağına ulaşmananız için aramam motorlarınızda, sosyal ortamlarda, sitelerin online banner reklamlarında, olabilirse basın yoluyla reklam vererek ürününüzü hem tanıtmak hemde satış pazarlamasında güçlenmesini sağlamak. Aynı zamanda rakiplerinizi de analiz ederek ona göre adımlar atmalısınız. Sektördeki rakiplerinizi SWOT ile analiz ederek ürününüzü faydalı hale getirebilirsiniz.
Ürününüzü kaliteli sunmanın yollarını bulabilirseniz her zaman kaliteli yerlerde aktif rol alabilirsiniz.
E –ticaret yapmak isteyenler için harika önerilerde bulunuyorsunuz. Evet haklısınız hepimizin amacı para kazanmak, çok ucuz verirsek zarar ederiz, çok pahalı verirsek hiç satamayız. Dengeyi iyi oluşturmak ve rakiplerle iyi bir mücadele etmek gerekiyor. Ama bir şey daha var, reklam her şeyden daha önemlidir. Satacağımız ürünün pazarını ( Niş) bulmak için de tabi sıkı bir SEO çalışması yapmamız gerekiyor.