• EN AT

Domain Tescili Nasıl Yapılır?

Domain; internet tarayıcılarında ziyaretçilerinizin size ulaşmasını sağlayan ya da arama motorlarının arama sonuçlarında web sitenizi sıralamasını sağlayan isimdir. Web sitenizin alan adı olarak da bilinen domain, karmaşık IP numaraları yerine web sitenizi daha görünür hale getiren ismidir. Domainleri satın almak için yetkisi olan bir firmayı tercih etmeniz gerekir. Bu işleme domain ya da alan adı tescili ismi de verilebilir.

Domain satın almak anlamında kullanılan domain tescilini; web sitenizin adını başka bir firma ya da kişinin kullanmaması adına yaparsınız. Bu işlem en temel haliyle domaini kendi üzerinize kayıt ettirerek kiralama işlemini yapmanızdır. Domaini tamamen satın almak değil de, belirlediğiniz alan adını en az 1 yıllık olmak kaydıyla kiralama işlemi yapılmasıdır. Domainin tescil işlemleri belirli aralıklarla yenilenmelidir.

Domainin kayıt sürecini tamamlayarak o alan adını üzerinize almazsanız kullanım hakkı sizde olmaz. Sizden önce belirlediğiniz uzantı ve isimle alan adını başkası alabilir. Başka bir kişi alan adınızı almaya kalktığında domain sorgulama sayfalarında müsait olarak göreceklerdir. Domain aldıktan sonra yenileme tarihlerine de dikkat etmelisiniz. Böylece sürekli olarak alan adınızın kullanım hakkını barındırmaya devam edebilirsiniz.

domain tescil

Domain Kayıt İşlemi Nasıl Yapılır?

Domain kayıt işlemi ICANN adı verilen bir firma tarafından yetkilendirilen domain kayıt firmaları üzerinden kaydedilir. Bu firma domain düzenleme ve denetlenme yetkisi bulunan global bir kurumdur. Türkiye kaynaklı ya da farklı ülke kaynaklı bir domain üzerinden tescil de yapabilirsiniz.

Türkiye’de ICANN onaylı olarak faaliyet gösteren domain sağlayıları da çok sayıda bulunur. Bu firmalardan birine giriş yaptığınızda alan adı sorgulaması yapmanız gerekir. Domain kayıt işleminden önce almak istediğiniz alan adının başka biri tarafından alınmadığına yani müsait olduğuna bakmalısınız. Domain sorgulaması yaparken uzantı da seçebilirsiniz. Uzantılar arasında fiyat farklılıkları olabilir. Ne kadar bilinen bir uzantı seçerseniz o derece kurumsal ve marka olmaya aday bir alan adı seçmiş olursunuz. Daha sonra uygun olduğunu düşündüğünüz domaini almak için ödeme bilgilerinizi verin.

Tüm ödeme bilgilerinizi verdikten sonra domain sizin üzerinize kiralanacaktır. Bu süreçte kiralama işlemi genelde 1 yıllık olur. Ancak bu süre dolmasına yakın yenileme yapmalısınız. Süre dolduktan sonra bir süre size yenileme hakkı verilir. Yenileme yapmazsanız domain kullanım hakkı sizden alınarak bu alan adı boşa çıkacaktır. Aldığınız domaini başka kişilere çeşitli yöntemlerle satabilir ve kullanım haklarını transfer edebilirsiniz.

Domain sorgulama yaparken düşündüğünüz alan adıyla bağlantılı olan farklı uzantılar ve farklı domain önerileri de sizlere sunulur. İstediğiniz bir uzantıyı barındıran bir domain alabilirsiniz. Şimdi sizlere buraya kadar bir domaini nasıl alacağınızı anlattık. Ancak domain alırken bazı noktaları göz önünde bulundurmalısınız. Böylece daha kolay ulaşılabilir, kolay destek alabileceğiniz bir domain firması seçerek alan adınızla ilgili tüm sorunlarda etkili destek alabilirsiniz.

domain kayıt

Domain Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Domain alırken yapacağınız işlemler birkaç dakikada tamamlanabilir. Ancak asıl yorucu olan kısım doğru domaini seçmektir. Hem arama motorlarına uygun hem de akılda kalıcı bir domain seçimi için doğru karar vermeniz gerekecek. Bir ziyaretçi web sitenizi ziyaret etmeden önce adınıza bakarak bir fikir edinecektir. Bu yüzden domain seçiminde biraz efor sarf etmelisiniz. Domain seçerken dikkat etmeniz gereken detayları sizlere aktaralım;

  • Domain alırken mutlaka web sitenizdeki içeriklerde hedeflediğiniz anahtar kelimeleri barındıran bir seçim yapınız.
  • Alan adı alırken kısa bir seçim yapmaya özen gösterin. Kısa olan alan adları akılda kalıcı olur. Uzmanlar web sitenizin 3-4 kelimeden meydana gelmesinin daha yararlı olduğunu belirtmektedir.
  • Web sitenizin isminin kolay okunmasına dikkat edin. Farklı okunuşlara sahip, insanların akıllarında yanlış anlaşılmalara yol açacak, zor okunan kelimelerden ve hecelerden meydana gelen kelime gruplarını tercih etmeyin.
  • Alan adınızın seçiminde okunuşun kolay olmasının yanında yazımın da kolay olmasına özen gösterin. Yapılan araştırmalar rakam, noktalama işareti ya da özel karakter barındıran ifadelere sahip domainlerin daha az tercih edildiğini belirtmektedir.
  • Domain alırken uzantı da önemlidir. Öncelikle almayı düşündüğünüz uzantı dışında aynı alan adının diğer uzantılarda olup olmadığını da araştırın. Diğer uzantıları da kontrol ettikten sonra çok tercih edilen .com, .net gibi tercih sıklığı yüksek olan seçeneklere eğilin.
  • Domaini alırken adını değiştirebileceğinizi de belirtelim. Ancak domain ismi değiştirmek hem Google sıralamasına hem de ziyaretçilerin tepkisine olumsuz olarak yansıyacaktır. Uzun vadede kullanabileceğiniz ve değiştirmek zorunda olmadığınız bir alan adı seçmeye özen gösterin.
  • Domain seçiminde önerilen yöntemlerden biri de diğer sık kullanılan uzantılardaki alternatiflerini ya da yanlış yazılma durumunda çıkacak alternatiflerini de kiralamanızdır. Bu sayede web sitenizi taklit edebilecek kişileri engelleyebilir, web sitenizi taklit edecek kişilerin trafiğinizi çekmesinin önüne geçebilirsiniz.
1510 okunma
Kader Öktem

6 yıldır SEO ve içerik Editörü olarak 1 SEO Uzmanı Ajansı bünyesinde çalışmaktayım. Uzmanlık Alanım : Doğal SEO teknikleri ile web sitelerini Google ve diğer arama motorlarında yükselmesi ve ziyaretçilerinin artmasını sağlamaktayım.

BENZER YAZILAR

Domain Nedir?

Firmaların ve in anların dijital dünyada var olma oranlarının artma ıyla birlikte “Domain nedir” oru u da ıklıkla orulmaktadır Domain; web itelerine internet tarayıcıları...

Domain Otoritesi Nedir?

Domain, günümüzde bilinen i miyle alan adı otorite i Moz yapı ı tarafından geliştirilen bir metriktir Web itenize aldığınız alan adını 1-100 ara ı puan veren bu i temin arama motoru...

SEO İçin Domain Seçimi Nasıl Olmalı?

Yeni bir web ite kurarken, en dikkatli eçim yapmanız gereken konulardan biri domain eçimidir Domain eçiminin SEO çalışmaları için önemi on yıllarda daha fazla açığa çıkmıştır...