Detaylı Google Reklam Verme Rehberi
Google tüm dünyada %90’ı bulan bir oranla en çok kullanılan arama motoru konumunda bulunuyor. Google, internet kullanımına, internetteki faaliyetlerine önem veren firmalara/kuruluşlara ve e-ticaret şirketlerine oldukça önemli bir hizmette bulunuyor. Google’ın bir yan ürünü olan Adwords adlı sistem ise, reklamınızı gerçekten hedef kitleniz konumunda bulunan gruplara gösterme imkânı sağlıyor. Google tarafından web sitesi sahiplerine sunulan bu servis; Google kullanıcılarının yaptıkları aramalar, web üzerinde yaptıkları gezintiler vb. verilere göre bir değerlendirme yaparak, sizin satışını yaptığınız ürüne ilgi gösterme ihtimali yüksek olan kişilere daha kolay ve kısa yoldan ulaşmanızı sağlıyor. Başka bir deyişle, reklamınızın hedef kitlenize ulaşması için ayrı bir ücret ödemenize gerek olmuyor. Veri toplama, analiz ve strateji oluşturma aşamaları, ekstra pazarlama çalışmaları gibi görevler için endişelenmeniz gerekmiyor.
Tek yapmanız gereken kampanyanızı hazırladıktan sonra Google tarafından sunulan ağlarda (arama ağı, görüntülü reklam ağı gibi) yayına vermek oluyor. Google Adwords’un en büyük avantajıysa, diğer reklam kanallarına göre çok daha düşük ücretler karşılığında bunu yapması oluyor. Bir değerlendirme yapmak gerekirse, Google Adwords kullanarak reklamlarınızı gösterdiğiniz kişilerden elde ettiğiniz geri dönüşler göz önünde bulundurulduğunda, farklı reklam sistemlerine oranlara 20-100 kat civarında daha verimli olduğu anlaşılabiliyor.
Örnek verirsek; bir TV kanalına verdiğiniz reklamdan alınabilecek geri dönüş en fazla binde 1-2 civarında seyredecektir. Eğer Google tarafından oluşturulan reklam hizmetini kullanırsanız, Google’ın hedef kitleye ulaşma sistemi sayesinde elde ettiğiniz geri dönüş oranı, binde birlerden, yüzde 10 civarına kadar yükseliyor. Örneklerle açıklamak gerekirse, 3 milyon kişinin izlediği bir TV reklamı hazırlarsanız, bu reklam sayesinde mağazanıza gelecek kişi sayısı 30-60 bin civarında seyretmektedir. Google tarafından sistemde 60 bin kişiye ulaşmak için reklamınızı 600 bin kere yayınlamak, kullanıcılara göstermek gerekecektir. Fakat tıklama başına maliyet sistemi sayesinde sadece reklama tıklandığında ödeme yapacağınız için, 60,000*0,2=12.000 TL ödeme yaparsınız.(Tıklama başına maliyet tüm sektörler ele alındığında ortalama 0,2 TL civarındadır). Başka bir deyişle, TV reklamlarına milyonlarca lira harcayarak elde edeceğiniz müşteriyi, Google sayesinde bin TL’lerle ölçülen fiyatlar karşılığında elde edersiniz.
Yine aynı reklamları yayınlatmak için görüntülenebilir bin gösterim başına maliyet (gBGBM) tercih ederseniz, her bin gösterim yapıldığında cebinizden çıkacak ücret 20 TL civarında olacaktır. Yani, 60.00 kişiye göstereceğiniz reklama ödeyeceğiniz fiyat, küçük farklılıklar olsa da yine 1.200 TL civarında olur. Zaten bin gösterim başına maliyet (gBGBM)sistemiyle ödeme yapan firmalar genellikle satış amacına ulaşmaktan ziyade, belli bir konuda farkındalık yaratmak isteyen ya da firma-marka imajını geliştirmek isteyen kuruluşlardır.
Google reklamlarını yayınlamaya karar verdiğimizde, kampanyanın başarılı olması için yapılması gereken düzenlemeler ile reklamın ve maliyetin oluşturulma bölümlerini bilen bir Google Adwords uzmanı ile çalışmak doğru karar olacaktır. Bu uzmanlar sayesinde kampanyanız daha başarılı bir hale gelebilir ve bununla birlikte harcadığınız para – birim başı maliyet – bütçe azalabilir. Bu yüzden, bu işte profesyonel değilseniz, kendiniz uğraşmak yerine bir uzmana danışmanız yerinde olacaktır.
Google Adwords Hesabı Oluşturma
Google reklamlarını kullanabilmek için Google Adwords’e kayıt olmanız gerekmektedir. Bunun için gerekli olan bir Google hesabınızın (gmail adresi) olmasıdır. Eğer hesabınız yoksa yeni bir Gmail hesabı almalısınız. Google’a her girişimizde (ana sayfada sağ üstte) gördüğümüz ‘’oturum aç’’ butonuna tıklayabiliriz. Yeni hesap oluştur diyerek ve istenen bilgileri vererek birkaç dakika içinde yeni bir Gmail adresi alabiliriz.
Adwords’e kayıt olmak için gitmeniz gereken adresse, ‘’ads.google.com.tr’’dir. Mail adresinizdeki Adwords linkine tıklayarak da bu sayfaya ulaşabilirsiniz. Gmail hesabınızla bu adrese giriş yaptığınızda, karşınıza gelecek Adwords’te ‘oturum aç’ bölümüne tıklayıp gerekli ayarlamaları yaparak reklamınızı kolay bir şekilde yayına sokabilirsiniz.
Kampanya Oluşturma
Bunları da yaptıktan sonra geriye sadece kampanya oluşturma aşaması kalmaktadır. Kampanyayı oluşturmak için ilk defa giriş yaptığınızda ‘’ilk kampanyanızı oluşturun’’ uyarısını göreceksiniz. Bu sayfada kampanyanızı oluşturmanız, işlem sonunda fatura ve adres bilgilerinizi girmeniz gerekecektir. Fatura bilgileri gereken kısmı doldurmadığınız ve kampanyanın ödemesi için kullanacağınız kartın bilgilerini girmediğiniz takdirde reklamlarınız yayına alınmayacaktır. Bu yüzden, kampanya oluşturduktan sonra bu bilgileri girmeyi unutmamanız gerekmektedir.
Bu işlemleri yaptıktan sonra reklamlarınızın onay alıp yayımlanmaya başlaması bir gün civarında sürecektir. Sayfalarda çeşitli yardım linkleri bulunmaktadır. Bu linkler, Google Adwords ve seçenekler hakkında bilgi edinmenizi sağlayacak ve kampanyanızı oluşturmayı daha kolay hale getirecektir. Kampanya ayarlarında, şu formları doldurmanız istenecektir:
- İlk yapmanız gereken seçim, reklamın yayınlanmasını istediğiniz ağı seçmek olacaktır. Yalnızca arama ağı, yalnızca görüntülü reklam ağı ya da hem arama ağı hem görüntülü arama ağı seçeneklerinin yanında alışveriş reklamları, video gibi seçenekler de bulunur. Aralarından dilediğinizi seçebilirsiniz. Eğer seçiminiz arama ağından yana olursa reklamlarınız burada yayınlanır(arama motorunda yani Google arama sonuç sayfalarında). Görüntülü reklam ağı, Youtube başta olmak üzere belli sitelerde reklamın görüntülü olarak yayınlanmasını sağlamaktadır. Google arama ağında iş ortaklarını (sitesinde arama motoru bulunan iş ortakları)dâhil etmeniz ya da etmemeniz ya da reklamların nerede yayınlanacağını belirlemek gibi detayların seçimi size bırakılmış durumda.
- Tür seçiminden sonra ise reklamınızın hangi cihazlarda yayınlanacağını belirlemeye sıra geliyor. Kampanyanız, eğer varsayılan seçeneğini seçerseniz, uygun olan tüm cihazlarda görüntülenmeye müsait olacaktır.
- Daha sonra ise reklamınızın hangi bölgede yayımlanacağını seçmek geliyor. E-ticaret yapan siteler genelde hedef kitleleri Türkiye’de bulunduğundan Türkiye’yi seçmekle yetinebilirler. Örneğin, belli bir ile yönelik hizmet sektöründe faaliyet gösteren firmalar, reklamın gösterilmesini istedikleri ili ve bölgeyi seçerek, reklamın doğru kişilere ulaşmasını sağlayabilirler. Kısacası, reklamın nerede yayınlanacağını ayrıntılı olarak belirleyebilirsiniz.
- Dil seçimi yapma şansınız da mevcuttur. Kullanıcıların büyük çoğunluğu tercihini Türkçe’den yana kullansa da, Turizm şirketleri ya da tur firmaları için bu durum daha farklı olabilir. Böyle firmalar için, İngilizce ya da istenen dillerde reklam seçeneği mevcuttur ve Türkçe’den farklı dillerde de reklam dolaşıma sokulabilir. Birden fazla dil seçimi yapabilirsiniz.
- Düzenlediğiniz kampanyanın doğru kitleye ulaşması yolunda en önemli faktörler arasında anahtar kelime seçimi ve reklam metni bulunmaktadır. Anahtar kelime seçimi yaparken, Google’ın önerdiği anahtar kelimelere güvenebilirsiniz, bunlar arasından seçim yapabilirsiniz. Başka bir öneri olarak da, bir uzmandan yardım alabilir ya da hangi bölgelerde hangi anahtar kelimelerin daha çok aratıldığını gösteren bazı yardımcı araçlardan kullanmayı seçebilirsiniz. Sayıları 10-15 civarında (tavsiye edilen) değişen anahtar kelimeler, müşterilerin reklama ulaşmasını sağlayan temel araçtır. Reklam metniniz ise mutlaka üzerinde dikkatle çalışılmış bir metin olmalıdır. Potansiyel müşterilerinizin size dair gördükleri ilk şey reklam metini olacaktır. Metin, kolay anlaşılır ve temel faktörler hakkında bilgi verir durumda olmasının yanı sıra, uyguladığınız promosyonlar, taksitler, varsa yapılan indirimler hakkında da bilgilendirici olmalıdır. Reklam tamamen ayarlandıktan sonra, reklam grubu oluşturma kısmına girerek, değişik reklam grupları ve reklam metinleri seçebilir onlara uygun metinlere karar verebilirsiniz. Kısacası, bir reklam kampanyasının altında birden fazla reklam grubu olabilir.
- Son adımda ise fatura adresi ve ödeme yöntemi seçilir. Bu nokta da bütçe de belirlersiniz. Manuel ödeme seçeneğinden yararlanarak, bütçeniz sıfıra vurduğunda, reklamların artık devam etmemesini sağlayabilirsiniz. Reklamları tekrar dolaşıma sokmak istediğinizde yeniden ödeme yapmanız da mümkündür. Bu seçeneklerin yanında, bütçeniz sıfırlandığında, belirlediğiniz karttan otomatik ödeme yapılmasını da tercih edebilirsiniz. Bütçeniz belirlendikten sonra, önce reklama devam-kampanyayı incele seçeneğine, sonra da tüm kampanyalar sayfasında göreceğiniz ayarlar sekmesine giderek ‘’reklam zaman planlaması’’ seçeneğinden gerekli ayarları seçerek, reklamın yayına gireceği tarihi-saati seçebilirsiniz.
- Reklamınızı kaydettiğinizde, kampanyanın özellikleri dikkate alınarak Google tarafından kampanya özelliklerine göre otomatik şekilde belirlenen (minimum)t ıklama başına maliyet rakamını da görebilirsiniz. Bunun çok az üzerinde bir teklif verdiğinizde, reklamın son derece uygun bir maliyetle yayına girmesini sağlarsınız.
- Bu adımı da tamamlamakla birlikte, kampanyanızı kendinize en uygun biçimde hazırlamış oldunuz ve hedefiniz olan müşterilere ulaşmaya en uygun şekilde direktiflerinizi verdiniz. Şimdi artık Google’ın size hizmet edip müşterilerinizi size göndermesi gerekiyor. Google Adwords’u kullanmayı, reklamlarınızı Google tarafından sunulan ağ seçeneklerinde, farklı kanallarda yayınlamayı başardınız. Şimdiden bol kazançlar.