• EN AT

Sosyal Medya Uzmanı

Sosyal medya, son on yıllık zaman diliminde dilimize iyice yerleşmiş bir terimdir. Eğer sosyal medya hakkında bir tanım yapmak gerekirse, kullanıcılarının, içerikleri kendileri ürettikleri ve yayına aldıkları online ağlar olduğunu söyleyebiliriz. Kendi içeriğini kendin oluşturmak birçok insana çekici gelmektedir. Eskiden internet sadece tüketim aracıyken, yani büyük internet sitelerinin ürettiği içerikleri okumak, izlemek vb. tüketim yollarından ibaretken, sosyal medya aracılığı ile günümüzde internetin üretim gücü de arttı. İnsanlar internette artık kendi içeriklerini de üretebiliyor. Başkalarının ürettiği içerik hakkında fikirlerini belirtebiliyor, beğenebiliyor ya da paylaşabiliyor. Sosyal medyada yer edinmiş en önemli kavramlardan birisi de ‘’paylaşım’’ olarak karşımıza çıkmaktadır.

Sosyal Medya Uzmanı Nedir?

Sosyal medyanın bu kadar geliştiği ve internette bu kadar fazla yer kaplamaya başladığı bir dönemde, bu işle ilgilenen bir meslek grubunun var olmaması kaçınılmaz bir durumdu. Sosyal medya uzmanlığı, geçtiğimiz dört beş yıl içinde daha popüler hale gelen ve internette daha görünür hale gelmek isteyen kurumların bünyelerinde bulundurmak istediği bir meslektir. Sosyal medya uzmanları, sosyal medya konusunda tecrübeli ve donanımlı olan ve çalıştığı firmaları ya da web sitelerini sosyal medyada daha güçlü ve görünür hale getirmeye çalışan kişidir.

Dijital dünyanın tamamı gibi, sosyal medya da rekabetin yoğun olduğu bir alandır. Bu yüzden bir sosyal medya uzmanı mutlaka rekabetçi olmalı, elindeki imkanları en iyi şekilde kullanabilmeli ve sürekli olarak kendisini geliştirmeye çalışmalıdır. Sosyal medya uzmanı işini yaparken ilk olarak, çalıştığı markanın sosyal medyadaki durumunu analiz etmeli ve durumu daha iyiye götürmek için bir strateji belirlemelidir.

Sosyal Medya Uzmanı Ne İş Yapar?

Sosyal medya uzmanlarının iş alanı aslında oldukça geniştir. Bu yüzden sosyal medya uzmanı sadece şu işi yapar gibi bir sınırlama koymak doğru olmaz. Sosyal medya uzmanı, çalıştığı kişilerin ya da markaların sosyal medyada izlediği tüm stratejilerden sorumludur. Hedef kitleyle sosya medya üzerinden nasıl iletişim kurulması gerektiği, yapılan sosyal medya paylaşımlarında nasıl bir dil kullanılması gerektiği gibi konularla ilgillenir.

Sosyal medya uzmanlarının strateji belirlemenin yanı sıra gözlemci olma görevleri de vardır. Sosyal medya uzmanlarına en çok iş düşen noktalardan biri, sosyal medyada var olan satın alma davranışlarını takip etmektir. Yaptıkları gözlemlere göre, çalıştıkları kişilerin ya da markaların hangi sosyal medya platformlarında boy göstermesi gerektiğine ve bu mecralarda izlenmesi gereken stratejilere karar verirler.

Sosyal medya uzmanları, çalıştıkları kurumu sosyal medyada iyi şekilde temsil etmekle de görevlidir. Sosyal medya platformlarında herkes istediği her konu hakkında bir şeyler yazmakta özgür olduğu için, zaman zaman firmalar hakkında şikayetler içeren gönderiler yer alabilir. Sosyal medya uzmanı, bu durumlarla da ilgilenmeli ve marka itibarı zarar görmeden, uygun bir üslupla bu durumlarla ilgilenmeli ve çalıştığı firmanın mümkün olan en az zararlar durumu atlatmasını sağlamalıdır.

Nasıl Sosyal Medya Uzmanı Olunur?

Sosyal medya uzmanı günümüzde yeni yeni belirginleşen bir meslek olduğu için, bir üniversite eğitiminden ziyade, kendisini sosyal medya ve doğal olarak pazarlama, işletme gibi konularda geliştirmiş kişiler sosyal medya uzmanı olarak çalışmaktadır. Sosyal medya uzmanlığına yönelik bir üniversite bölümü olmasa da, çeşitli vakıf üniversiteleri tarafından sertifika programları sunulmaktadır. Bu programlara katılıp başarıyla bitiren kişiler sosyal medya uzmanı sertifikasına sahip olur. Ayrıca, bazı kurslar da aynı şekilde sertifika programları vermektedir. Eğer saygı değer ve piyasada itibar gören bir kurstan bu sertifikayı alırsanız, büyük firmalarda sosyal medya uzmanı olarak çalışma fırsatı bulabilirsiniz.

Ayrıca , sosyal medya uzmanlığı diye bir üniversite bölümü bulunmasa da, bazı üniversite bölümleri sosyal medya uzmanlığını da kapsayacak eğitimleri çeşitli isimlerdeki bölümlerinde verebiliyor. Henüz sayıları az olsa da, birkaç üniversitenin iletişim fakültelerinde, ‘’Yeni Medya’’ isimli bölümler mevcut. Bu bölümlerde, geleneksel medyanın yerine yavaş yavaş geçen ve sosyal medyayı da içinde bulunduran yeni medya alanına dair pratik ve teorik bilgiler veriliyor. Bu bölümlerden mezun kişiler de sosyal medya uzmanı olarak çalışabiliyor.

Sosyal Medya Uzmanı Ne Kadar Maaş Alıyor?

Sosyal medya uzmanları, çok farklı firmalarda ve farklı departmanlarda çalışabilen kişiler oldukları için, yani bir devlet memuru gibi standart bir meslek tanımları olmadıkları için kazandıkları paralar ve çalıştıkları pozisyonlar değişiklik gösterebilmektedir. Bu işten ne kadar para kazandığınız, performansınıza göre değişebilir. Sosyal medya uzmanları çeşitli kurumsal firmalarda reklam ya da pazarlama bölümlerinde çalışabilecekleri gibi, freelance yani serbest olarak da çalışabilir ve gerektiğinde anlaşma karşılığında, proje bazlı olarak belli firmalarla çalışabilirler. Bir firmanın iletişim veya pazarlama departmanında çalışan bir sosyal medya uzmanının en azından asgari ücretle çalışacağını söyleyebiliriz. Fakat kendinizi geliştirmenize ve zamanla kazanacağınız tecrübeye, elde ettiğiniz başarılara göre bu miktarda artış görülebilir ve kısa zaman içinde kazandığınız parayı katlayabilirsiniz.Eğer bir tablo çıkartacak olursak; kurumsal bir şirkette alınan maaşları aşağı yukarı şöyle özetleyebiliriz.

  • Sosyal Medya Uzmanı: 2.250 TL
  • Sosyal Medya Topluluk Yöneticisi 2.500 TL
  • Sosyal Medya Müdürü: 3.900 TL
  • Sosyal Medya Hesap Yöneticisi 2.000 TL
  • Sosyal Medya Ekip Lideri 3.800 TL

Freelance çalışan sosyal medya uzmanları ile, bu maaşlardan daha fazlasını kazanabilir. Kendini geliştirmiş ve piyasada tanınan bir sosyal medya uzmanı, proje bazlı işlerde, önceden yapılan anlaşma karşılığında çalışmaya başlayabilir ve yapacakları iş karşılığında talep ettikleri maaşı belirleyebilirler.Sosyal medya uzmanlığının yeni yeni gelişen bir alan olduğunu da maaşları değerlendirirken unutmamak gerekir. Gelecekte daha çok ihtiyaç duyulacak bir meslek olduğu için, sosyal medya uzmanlarının maaşlarında önümüzdeki senelerde yükselişler görülmesi kaçınılmaz bir durum gibi durmaktadır. Tabii, kazanılan paralarla birlikte alınacak sorumluluğun da artacağını belirtmeden geçmemek gerekir.

Sosyal Medya Platformları

Sosyal medya, son derece geniş bir alandır ve her yeni gün yeni bir sosyal medya sitesi gün yüzüne çıkmaktadır. Doğal olarak, sosyal medya uzmanlarının ilgilenmesi gereken alan da oldukça geniştir. Sosyal medya uzmanlarının görevlerinden birisi de hangi sosyal medya platformuna öncelik verilmesi gerektiği ve çalışılan firmanın hedef kitlesinin daha çok hangi sosyal medya platformunda aktif olduğudur.

  • Faceebok 2004 yılında sadece Harvard Üniversitesi öğrencileri için bir ağ olarak kurulan Facebook daha sonra dünyaya açıldı uzun bir süre boyunca sosyal medya denince akla gelen ilk site oldu. Sitenin işleyişi, zaman tüneli adı verilen kişisel alanda paylaşımlar yapmaktır. Diğer insanlar bu paylaşımlara yönelik tepkilerini belirterek etkileşim kurabilirler. Facebook’ta çeşitli gruplar kurulabilir, sayfalar açılabilir. Kurumsal firmalar, Facebook’ta gelende sayfa kurma yolunu tercih etmekte ve Facebook’taki kitleleriyle bu şekilde iletişime geçmektedir. Facebook’a verilecek reklamlar ile de hedef kitlenin dikkati çekilebilir.
  • Twitter Twitter ise Facebook’tan farklı olarak bir mikro blog olarak kurulmuştur. 280 karakter sınırında kalarak, kişilerin hissettiklerini veya düşündüklerini yazabilecekleri bir platformdur.Zaman içinde bu form gelişmiş ve birçok kurumsal firma, hatta futbol takımları, siyasi partiler de Twitter hesapları açmıştır. Sosyal medya uzmanları, çeşitli firmaların Twitter hesaplarını da yönetebilir. Twitter’da birçok kullanıcı çeşitli firmalar hakkındaki görüşlerini ve şikayetlerini dile getirmektedir. Bir sosyal medya uzmanı çalıştığı firmanın sosyal medya hesabını kurumsal bir dil kullanarak yönetmeli ve firmanın itibarlı bir görünüm elde etmesini sağlamalııdr.
  • Youtube Youtube ise, video paylaşımı amaçlı kurulmuş bir sosyal medya sitesidir. Kişiler Youtube aracılığı ile kendi çektikleri videoları başka kullanıcıların beğenisine sunabilir. Fakat yıllar içinde Youtube da diğer sosyal medya platformları gibi gelişim kat etmiştir. Youtube da çeşitli kurumsal firmalar da kanal açmıştır ve yayınladıkları içerikler ile kendilerini tanıtmaktadır. Sosyal Medya Uzmanı, bu içeriklerin nasıl olması gerektiğini belirler.

13884 okunma
1 SEO Uzmanı

1 SEO Uzmanı Ajansı kurucusu. Aynı Zamanda Türkiye'nin en iyi SEO uzmanları arasında ilk 10 içerisinde yer almaktadır.

BENZER YAZILAR

Anahtar Kelime Nasıl Belirlenir?

Her internet ite i yük elmek için belli SEO tratejilerine ihtiyaç duyar Anahtar kelime kullanımı bunlardan biridir Peki, anahtar kelime na ıl belirlenir İnternette makalenizin ü t...

Detaylı Sosyal Medya Reklam Verme Rehberi

Günümüzün en etkili kitle ulaşım aracı konumunda o yal medya iteleri bulunmaktadır ve muhtemelen çok uzun yıllar boyunca bu durum değişmeyecektir Bu nedenle (ticari hedefleri olan...

Detaylı Google Reklam Verme Rehberi

Google tüm dünyada %90’ı bulan bir oranla en çok kullanılan arama motoru konumunda bulunuyor Google, internet kullanımına, internetteki faaliyetlerine önem veren firmalara/kuruluşlara ve...