• EN AT

Türkiye’de Arama Motorlarının Kullanım Oranları

Dünya genelinde olduğu gibi, Türkiye’de de internet kullanıcılarının tamamı; hakkında fikir edinmek istedikleri konuları, almak istedikleri ürünleri ya da merak ettikleri markaları, arama motorlarına yazıyor ve oradan gelen bilgilere yönelik hareket ediyorlar. Bu yüzden çeşitli şirketler ya da kurum/kuruluşlar, arama motoru sonuç sayfalarında (SERPs) daha üst sıralara çıkmak için yatırım yapıyor. Günümüzde internetin ticaret alanında kapladığı hacim nedeniyle, bu yatırımı yapıp internetteki görünürlüğünü artıran firmalar, karşılığını son derece iyi şekilde alıyor.
Türkiye’ye baktığımızda da, arama motorlarının çok sık şekilde ziyaret edildiğini görüyoruz. Türkiye’de arama motorları kullanılarak günlük olarak yapılan arama sayısı neredeyse 125 milyondur. Günlük olarak neredeyse 13,6 milyon kişinin yaptığı bu aramalar, web sitesi sahipleri için çok büyük önem taşıyor. Çünkü bu aramalar yapıldığında, sonuç sayfalarında ilk sıralarda çıkan ve özellikle de ilk sayfanın üst sıralarında çıkan web siteleri, aramayı yapan ziyaretçilerin çok büyük bir kısmını (%90) elde ediyor. Bu durumdan faydalanmak isteyen marka ve kurumların web sitelerinin sahiplerinin, SEO çalışmaları yapıp, sonuçlar arasında üst sıralara çıkmayı hedeflemesi gerekiyor. Sitenin internet üzerindeki görünürlüğünün artışa geçmesi için bu çalışmaların yapılması, günümüzde başarılı olmak isteyen firmalar/kurumlar/web siteleri için bir ön koşul haline gelmiştir. Fakat SEO çalışmaları yapmaya başlamadan önce mutlaka üzerinde durulması gereken çok önemli bir nokta daha mevcut. O da, sitenin hedef kitlesi konumundaki internet kullanıcılarının, hangi arama motorunu kullandığı bilgisidir. Bunun mutlaka tespit edilmesi gerekir. Bunun nedeni, bütün arama motorlarının birbirlerinden farklı algoritmalar kullanarak arama sonuçlarını listelemesidir. Birbirinden farklı arama motorları üzerinde, aynı kelimeler kullanılarak yapılan aramalar tamamen farklı sonuçlar vermektedir.

Arama Motoru Kullanım Oranları

Ülkemizde arama motorlarının kullanım oranlarının ne durumda olduğu da, web sitelerini arama motorları sonuç sayfalarında daha üst sıralara çıkartmak isteyenlerin en çok merak ettiği konuların başında gelmektedir. İşte farklı arama motorlarının kullanım oranları:

 

 

1.Google
Birinci sırada karşımıza, herkesin kolay şekilde tahmin edebileceği gibi Google çıkmaktadır. Arama motoru sektöründe bir dev konumunda olan Google, ülkemizden günlük olarak 11.836.184 ziyaretçi almakta ve 118.953.659 günlük sayfa görüntülenme sayısı almaktadır. Bu istatistikler ile Google, sadece Türkiye’de en çok kullanılan arama motoru olmakla kalmayıp, aynı zamanda en çok ziyaret edilen web sitesi unvanını da elinde bulunmaktadır. Elimizdeki bu istatistiklere göre, ülkemizdeki internet kullanıcılarının %87’lik kısmı, arama yapacağı zaman Google’ı tercih ediyor. Günlük sayfa görüntülenme sayısı eklenince bu oran %90’ın da üzerine çıkıyor. Çünkü arama motoru olarak Google’ı tercih eden kullanıcılar, günlük olarak on ve daha üzeri sayıda arama yapıyor. Türkiye’de daha az tercih edilen arama motorlarındaki kişi başına sayfa görüntüleme istatistiğine baktığımızda, bu rakamın 2,5-3 sayfa aralığında kaldığını söylemek mümkün oluyor. Başka bir deyişle, eğer sıralamayı günlük sayfa görüntüleme sayısına göre yaparsak, Google’ın ülkedeki kullanım oranı %96’nın daha üstüne çıkıyor.

2.Yandex
Yandex, son yıllarda uyguladığı girişken pazarlama taktikleri ile arama motorları arasında pazar payında hızlı bir yükseliş yakaladı. Yandex’in ülkemizde de tercih edilme oranı her geçen gün biraz daha artıyor. Yandex, ülkemizden günlük olarak ortalama 1.407.456 ziyaretçi alırken, bu sayıyla, Türkiye’de en çok tercih edilen ikinci arama motoru konumuna yükseliyor. Yandex’in yükselişinde, bir dönem Fenerbahçe ile imzaladığı sponsorluk anlaşması gibi başarılı pazarlama taktikleri yer alıyor. Fakat günlük sayfa görüntülenme sayısı dikkate alınarak bir istatistik çıkartıldığında, %3’te kalıyor. Bu orana rağmen Türkiye’de en sık kullanılan ikinci arama motoru olma unvanını elinde bulundurmayı başarıyor.

 

3.Bing
Türkiye’de en sık tercih edilen 3.arama motoruna baktığımızda ise karşımızda Bing’i görüyoruz. Bing, günlük ziyaretçi sayısı bakımından yapılan bir sıralamada, pazarın %2’sini elinde bulunduruyor. Ortalama olarak 250 bin kişi veya bu sayının biraz üzerine çıkan kişi günlük ziyarette bulunurken, görüntüledikleri sayfa sayısı ile altı yüz bin ile yedi yüz binler etrafında geziniyor. Bu da, günlük görüntülenen sayfa sayısına göre bir istatistik yapıldığında da, %0,6 gibi düşük bir oranla yine üçüncü sıraya yerleştiriyor.

 

4.Yahoo
Kullanıcılarına Türkçe hizmet sunmamak gibi büyük bir dezavantajı bulunduran Yahoo, aslında Google’dan daha önce arama motoru sektöründe hizmet vermeye başlayan ve dünya çapında arama motoru pazarının önemli bir kısmını elinde bulunduran bir arama motoru. Amerika Birleşik Devletleri içindeki istatistiklere bakıldığında, günümüzde de Google’dan sonra en çok kullanılan arama motoru olan Yahoo, ülkemizde ise, Türkçe dil desteği sunmamanın da getirdiği dezavantaj ile kullanıcıların %1’inin daha altında bir kısma ulaşıyor. Ülkemizde Yahoo’yu arama motoru olarak tercih eden internet kullanıcıları, günde iki yüz bin civarında sayfa görüntülüyor. Böylece Yahoo, ülkemizdeki kullanıcıların günlük olarak görüntüledikleri ortalama sayfa sayısına göre yapılan bir istatistikte, %0,2 gibi bir oranla, dördüncü sıraya yerleşmesini sağlıyor.

Diğer Arama Motorları

Ülkemizde kullanılan arama motorlarının temel olarak, yukarıda bahsedilen dört farklı siteden oluştuğunu rahat bir biçimde söyleyebiliriz. Türkiye’de çok tercih edilmeyen Aol (American Online) ya da ask’ gibi arama motorlarının kullanıcıları, binde bir hatta on binde bir gibi çok küçük oranlardan ibaret. Başka bir deyişle, bu arama motorları ülkemizde neredeyse hiç kullanılmıyor.
Google, Yandex, Bing ve Yahoo haricinde kalan bu arama motorlarını tercih eden kişi sayısı toplamda en fazla 30-40 bin civarında kalıyor. Başka bir deyişle, bu dört arama motorunun haricinde kalan arama motorlarını tercih eden kullanıcıların toplam sayısı, dört arama motoru içinde son sırada yer alan ve Yahoo’nun kullanıcı sayısının bile altında yer alıyor. Bu sebeple, bu arama motorlarını istatistiklerin dışında tutmak mantıklı olacaktır.
Arama motorlarının günlük kullanıcı sayılarına baktığımızda ise, bu dört arama motoru arasında özellikle Türkçe dil desteği bulunmayan Yahoo’ya ve kullanıcı sayısı oldukça düşük olan Bing’e yönelik SEO yatırımı yapmanın mantıklı olmayacağını söylemek mümkündür. Yandex son zamanlarda yaptığı atılımlar sayesinde ülkemizde %10 gibi bir kullanıcı istatistiği elde etse de, o da Google’ın çok gerisinde kalıyor ve kullanıcı başına ortalama günlük sayfa görüntülenme sayısı 2-3 civarında seyrediyor. Bu yüzden, pazarın büyük kısmını elinde tutan ve tek hâkim konumunda olan Google’a yönelik yatırım yapmak ve web sitelerine bu şekilde kullanıcı çekmek daha mantıklı olacaktır. SEO yatırımını akıllıca yapmak, sitenize daha büyük fayda sağlayacaktır.
Yardım alacağınız SEO uzmanı tarafından Google algoritmalarında önem taşıyan kriterlere uygun biçimde yapılan düzenlemeler, web sitenizin belirlediğiniz anahtar kelimelerle yapılan aramalarda görünen arama sonuç sayfalarında üst sıralara doğru hareket etmesini sağlayacaktır. Sitenizin 3. Sayfada bulunduğu bir konumdan ilk sayfaya, özellikle ilk üç sırada yer aldığı bir konuma yükselmesi ise ziyaretçi sayınızın ve müşteri sayınızın minimum 35-40 katına çıkması anlamına gelir. Büyük ölçekteki firmalar açısından milyonlarla ifade edilebilen kazançlar sağlayan bu durum, KOBİ olarak adlandırılan firmalar açısından bakıldığında gelirlerinin önemli oranda artmasını sağlayan bir durumdur. KOBi olarak adlandırılan işletmeler arasından ayrılarak sektörün dev firmaları arasına girmenizi sağlayan çalışmalar da arama motorları sıralamalarında yükselmenizi sağlayan SEO çalışmaları olabilir.

16682 okunma
Kader Öktem

6 yıldır SEO ve içerik Editörü olarak 1 SEO Uzmanı Ajansı bünyesinde çalışmaktayım. Uzmanlık Alanım : Doğal SEO teknikleri ile web sitelerini Google ve diğer arama motorlarında yükselmesi ve ziyaretçilerinin artmasını sağlamaktayım.

BENZER YAZILAR

Anahtar Kelime Nasıl Belirlenir?

Her internet ite i yük elmek için belli SEO tratejilerine ihtiyaç duyar Anahtar kelime kullanımı bunlardan biridir Peki, anahtar kelime na ıl belirlenir İnternette makalenizin ü t...

Sosyal Medya Uzmanı

So yal medya, on on yıllık zaman diliminde dilimize iyice yerleşmiş bir terimdir Eğer o yal medya hakkında bir tanım yapmak gerekir e, kullanıcılarının, içerikleri kendileri...

Detaylı Sosyal Medya Reklam Verme Rehberi

Günümüzün en etkili kitle ulaşım aracı konumunda o yal medya iteleri bulunmaktadır ve muhtemelen çok uzun yıllar boyunca bu durum değişmeyecektir Bu nedenle (ticari hedefleri olan...